Osnovna higijena usne šupljine nalaže pranje zuba nakon svakog obroka. Budući da nismo uvijek u prilici nakon unesene hrane zgrabiti četkicu za zube i pastu za zube, možemo posegnuti za prirodnim zubnim čistačima.
Grickanje određenog hrskavog i tvrdog voća i povrća izaziva lučenje sline koja uništava bakterije te plak i zube održava čistim i zdravim.
>> 5 razloga zašto biste danas trebali pojesti jabuku
>> 7 ekspresnih savjeta protiv lošeg zadaha
Namirnice koje čiste zube:
1. Jabuke
Jabuka sadrži fosfor, kalcij i flour te sprječava razvoj karijesa, a dokazano je da ovo voće bolje čisti zube dvostruko – mehanički i fizički.
2. Sirova mrkva
Žvakanjem mrkve se stimulira proizvodnja sline, koja pomaže u uklanjaju zaostale hrane. Osim toga, vlakna mrkve djeluju kao četkica za zube i desni.
3. Celer
Celer štiti zube na dva načina. Žvakanje celera izaziva lučenje tvari koja neutralizira bakterije koje izazivaju karijes. Isto tako, ova namirnica žvakanjem prodire između zubi, masira desni i čisti usnu šupljinu.