Patite li od snažnih simptoma PMS-a te se svaki mjesec borite protiv snažnih bolova u predjelu trbuha i grudi, vrijeme je da pomoć potražite u jednostavnim i prirodnim trikovima koji stvarno djeluju

1. Povećajte unos kalcija, magnezija i vitamina D

Kalcij, kao i vitamin D, pomažu kod opuštanja mišića zbog čega su učinkoviti i kod menstrualnih grčeva.

Tijekom posljednja dva tjedna menstrualnog ciklusa razina magnezija u tijelu žene naglo opada što može uzrokovati nakupljanje vode u tijelu, grečeve, glavobolju i nizak prag boli. Povećajte unos hrane bogate ovim mineralima i vitaminima ili posegnite za dodacima prehrani.

2. Rekreacija

Lagani oblik aerobne rekreacije poput hodanja, laganog trčanja, ali i joga mogu značajno smiriti i ublažiti menstrualne tegobe.

Rekreacija pojačava cirkulaciju, ali i oslobađanje endrofina - hormona sreće koji podiže granicu izdržljivosti na bol.Isto tako, joga položaj luka pomaže kod opuštanja tijela, zatvora, menstrualnih bolova i stresa.

3. Topli oblozi

Ako osjetite menstrualne bolove zagrijte termofor, legnite na leđa i opustite mišiće. Termofor stavite na donji dio trbuha i ostavite ga da djeluje. On će opustiti mišiće i time smanjiti bolove.

4. Duži san

tijekom prvih dana menstruacije većina žena s izraženim menstrualnim tegobama osjeća se pospano. Poslušajte tijelo i odspavajte popodne ili legnite u krevet ranije. San opušta tijelo u smanjuje bol.

5. Jedite ovu hranu

Hrana bogata kalcijem poput mlijeka i jogurta te ona koja obiluje kalijem i seratoninom kao što je banana vaš je najbolji pijatelj. Pojačajte unos ovih namirnica nekoliko dana prije menstruacije.

Riba obiluje omega-3 kiselinama koje također smiruje grčeve, dok zeleno povrće i piletina sadrže željezo koje se gubi mjesečnicom.

6. Izbjegavajte ovu hranu

Izbjegavajte masnu i prženu hrau. Ona dugo ostaje u probavnom traktu te time može izazvati pojačane bolove. Isto tako, slana hrana izaziva zadržavanje vode u tijelu i nadutost koja će pojačati bolove u trbuhu. Izbjegavajte i kofein i alkohol.

7. Biljke

  • Ulje noćurka - sadrži omega-3 i gama linolensku kiselinu čiji manjak u organizmu žene može uzrokovati snažne simptome PMS-a poput bolnih grudi i bolova u trbuhu te grčeve. Ulje noćurka regulira rad hormna te se koristi i u borbi protiv akni, dijabetesa, simptoma menopauze te protiv želučanih tegoba.
  • Actaea Racemosa ili crni cohosh je biljka koja se koristi u prirodnim pripravcima za menopauzu. Ona uvodi hormonsku ravnotežu u organizam te time sprečava menstrualne bolove i ostale neugodne simptome.
  • Čaj od đumbira - svježi đumbir narežete na komadiće te ga prelijte vrućom vodom. Dodajte limuna i meda po želji te dobiveni topli napitak ispijajte tijekom cijelog dana.

Balasana - položaj djeteta Menstrualni bolovi: I nekoliko minuta joge dovoljno je za njihovo ublažavanje Menstrualni bolovi Bolji od tablete: Recept za najstariji lijek protiv menstrualnih bolova

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju