Lak za nokte neizostavan je dio kozmetičke torbice svake žene, uz ruž za usne on je najprodavaniji kozmetički proizvod na svijetu. No osim činjenice da je najljepši ukras na svakoj ruci i odraz njegovane žene postoji još niz sitnica koje se kriju iza bočice s omiljenim dekorativnim sadržajem


1. Lak za nokte u tamnijim nijansama u drevnom Egiptu
bio je simbol bogatstva, naime viša i srednja klasa kopristila je tamnije nijanse poput crvene i crne dok su niže klase smjele koristiti samo svjetlije nijanse lakova.

2. Čak 3000 godina prije Krista, u Kini su se proizvodili prvi lakovi za nokte koje su smjeli koristiti samo pripadnici višeg sloja. Lak se izrađivao od smjese napravljene od smole, bjelanjak, želatine i pčelinjeg voska, koju su potom bojali zgnječenim laticama ruža, orhideja ili vodenica.

Lak za nokte ima svoj vijek trajanja i to godinu dana nakon čega u potpunosti gubi na kvaliteti sadržaja

3. Lak za nokte prvi je osmislio francuski make up artist Michelle Menard, kojeg je inspirirala upravo boja za automobile. Max Factor 1927. godine u svoju je make up paletu uvrstio kremu koja se nanosila na nokat, čime bi on poprimio intenzivnu ružičastu nijansu. Pet godina kasnije Revlon je lansirao paletu lakova za nokte koji su bili identični bojama ruževa za usta. Lak za nokte 40-ih godina 20. stoljeća popularizirala je Rita Hayworth koja je voljela crvenu boju.

4. Lak za nokte zabranjeno je koristiti u avionu, naime većina aviokompanija, iako ništa tehnički ilegalno nije u pitanju s lakom za nokte, strogo zabranjuje lakiranje noktiju tijekom leta.

5. Jednom otvorena bočica laka za nokte ima svoj vijek trajanja, jedna godina maksimalan je period njegove valjanosti. Naime nakon tog perioda formula laka mijenja konzistenciju i postane potpuno neupotrebljiva.

6. Lak za nokte preporuča se čuvati u hladnjaku, naime izloženost toplini i svjetlosti utječe na kvalitetu laka, te potiču nastajanje mjehurića koji otežavaju nanošenje slojeva na nokte.

Max Factor je 1927. godine u svoju make up paletu uvrstio kremu koja se nanosila na nokat, čime bi on poprimio intenzivnu ružičastu nijansu, bila je to preteča današnjeg laka za nokte



7. Konstantno nošenje laka na noktima nikako se ne preporuča, naime nokti su živo tkivo a lak ih isušuje što naime ne utječe samo na njihovu lomljivost, nego sprječava dotok kisika zbog čega može doći do infekcija.

8. Azaturin dijamantni lak za nokte najskuplji je lak u svijetu, cijela bočice iznosi 250.000 dolara. A njezin sadržaj sačivanja 267 karata crnih dijamanta.

9. U SAD-u je tijekom 2012. godine zabilježena zarada od čak 768 milijuna dolara na lakovima za nokte. Stručnjaci ovaj enormno visok iznos povezuju s moći reklamnog oglašavanja, ali i sve većoj popularizaciji različitih vrsta manikure koja postaje među ženama sve omiljeniji način ukrašavanja tijela.

10 . Čitavu površinu auta moguće je prelakirati s 130 bočica laka za nokte.
David Sheath svog je Fiata prelakirao u ružičasto koristeći samo lak za nokte te pripadajući kist. Za neuobičajen poduhvat bilo mu je potrebno 4 dana, 2 sata i 2 minute, pri čemu je cijeli svijet mogao putem interneta pratiti zanimljivo lakiranje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju