Oscar de la Renta bio je jedan od najpopularnijih modnih dizajnera svih vremena. Rođen je 22. srpnja 1932. godine u Dominikanskoj Republici kao Óscar Arístides Renta Fiallo. Bio je poznat kao miljenik prvih dama, princeza i najvećih filmskih zvijezda koje često birale njegove kreacije za važne prigode.

Galerija Oscar de la Renta za Balmain, jesen/zima 1995. Oscar de la Renta za Balmain, jesen/zima 1997. Oscar de la Renta za Balmain, proljeće/ljeto 2001. +14 Oscar de la Renta, jesen/zima 2006.

Ljubav prema umjetnosti nagnala ga je da u dobi od 18 godina preseli u Španjolsku gdje je studirao slikarstvo na Akademiji u Madridu. U isto vrijeme počeo je dodatno zarađivati crtajući skice za modne kuće i magazine.

Prva ih je primijetila Francesca Lodge, supruga Johna Lodgea, američkog ambasadora u Španjolskoj. Tražila ga je da dizajnira nekoliko haljina za njezinu kći, a jedna od kreacija pojavila se i na naslovnici magazina Life. Upravo je to bio prijelomni trenutak u kojem se Oscar ozbiljno zainteresirao za modu.

Oscar de la Renta Oscar de la Renta (Foto: Afp)

Ubrzo je dobio priliku za praksu u ateljeu legendarnog modnog majstora Cristóbala Balenciage od kojeg je učio zanat. Zatim je 1961. godine otišao u Pariz i zahvaljujući dizajneru Antoniju del Castillu postao asistent u modnoj kući Lanvin.

Preuzeo je vodstvo američkog brenda Jane Derby 1965. godine, a iste godine pokreće i vlastitu modnu kuću. Od 1993. do 2002. bio je kreativni direktor Balmaina i tako se u upisao u povijest kao prvi Dominikanac na čelu francuske modne kuće.

Oscar de la Renta za Balmain, jesen/zima 1997. Oscar de la Renta za Balmain, jesen/zima 1997. (Foto: Afp)

Bio je jedan od najdražih dizajnera američke prve dame Jacqueline Kennedy, a njegove kreacije obožavale su i Nancy Reagan, Betty Ford, Laura Bush i Hillary Clinton kojoj je 1997. kreairao haljinu za inauguracijski bal.

Hilary Clinton 1997. u haljini Oscara de la Rente na inauguracijskom balu Hilary Clinton 1997. u haljini Oscara de la Rente na inauguracijskom balu (Foto: Profimedia)

Njegova posljednja velika kreacija bila je vjenčanica Amal Clooney koja je svu veličinu Oscara de la Rente sažela u nekoliko rečenica. To što sam imala priliku upoznati ga učinilo je proces dizajniranja vjenčanice još čarobnijim. On je tako topao i pravi džentlmen. On je muškarac kojeg svaka žena želi zagrliti, rekla je za Vogue samo nekoliko tjedana prije njegove smrti u listopadu 2014. godine.

Oscar de la Renta za Balmain, proljeće/ljeto 2001. Oscar de la Renta za Balmain, proljeće/ljeto 2001. (Foto: Afp)

Coco Chanel: Sedam "izuma" na kojima su joj žene zauvijek zahvalne Chanel - 6 Chanel - 10 Chanel - 9 +11 Chanel - 8

Valentino: Posljednji modni car koji zna što žene žele Valentino Valentino - 2 Valentino - 1 +22 Valentino - 5

Glamurozni Armani: Pet zlatnih modnih savjeta tvorca mode za crveni tepih Cate Blanchett Armani, haute couture, proljeće/ljeto 2023. Armani, haute couture, proljeće/ljeto 2023. +9 Diane Kruger u haljini Armani Privea

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju