Pročitali ste sve nastavke erotskog serijala 'Pedeset nijansi sive', i nestrpljivo iščekujete prikazivanje filma u hrvatskim kinima? Mislite da znate baš sve detalje o ovoj poznatoj trilogiji? Razmislite malo bolje. Nudimo vam petnaest slabije poznatih činjenica


1. E. L. James je počela pisati knjigu pod pseudonimom Ledeni zmaj snježne kraljice.

2. Nakon izlaska knjige u javnost željezarije su zabilježile nevjerojatan skok u prodaji užadi.

3. Neke ženske dobrotvorne organizacije u Velikoj Britaniji toliko su bile zgrožene sadržajem knjige da su zamolili ljude da doniraju svoje primjerke i da ih spale na lomači. Prikupili su ukupno 24 komada.

4. Američka voditeljica Oprah je velika ljubiteljica knjiga: 'Imam sve nastavke i napokon mogu uživati čitajući. Ali si mislim, prestani s pričom, prijeđi na sočne dijelove.'

5. J. K. Rowling se javno zavjetovala da nikad neće ni taknuti knjige Pedeset nijansi sive.

6. Angelini Jolie je originalno ponuđen posao redateljice, ali je lijepa Amerikanka odbila tu ponudu.

7. Tijekom snimanja scena seksa u filmu Jamie Dornan nosio je minijaturni štitnik za penis u boji koži. 'Dobro nije bio minijaturan, ipak je morao prekriti moj...' pokušao se izvući britanski glumac kad su ga novinari pitali da pobliže objasni veličinu tog štitnika.



8. Redateljica filma Sam Taylor-Johnson iskoristila je svoja privatna poznanstva u svijetu umjetnosti da bi filmski stan Christiana Grey opremila umjetninama Jakea Capmana, Johna Baldessarija, Harlanda Millera i sličnih.

9. Jamie Dornan morao je za ulogu naučiti ponovo hodati. Britanski glumac inače korača na prstima, a Christian Grey preferira samopouzdaniji hod s naglaskom na petama.

10. Snimanje filma trajalo je 9 i pol tjedana, a proteklo je s manjim ozljedama poput Dakotinih opeklina od vezanja s užadi.

11. Knjižna trilogija nadahnula je različite linije proizvoda – sve od medvjedića s logotipom Pedeset nijansi sive, preko linije odjeće za bebe do kuharice i linije igračaka za odrasle.

12. Dakota Johnson koja u adaptaciji knjige tumači Anastasiju Steel, prvi put je snimljena za veliko platno kao desetogodišnja djevojčica u filmu Crazy in Alabama, kojeg je režirao njen poočim Antonio Banderas.

13. Prvo izdanje knjige Tess of the D'Urbervilles koju Christian Grey poklanja Anastasiji, u današnjem bi svijetu koštalo oko 95 tisuća kuna.

14. Da bi istesao liniju za ulogu Christiana Greya, Jamie Dornan pio je pet proteinskih napitaka dnevno, a svaki dan vježbao po tri sata u teretani. Vježbačka rutina uključivala je svaki dan i tri stotine trbušnjaka.

15. Jamie Dornan se prije desetak godina bavio manekenstvom i hodao s britanskom glumicom Keirom Knightley.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju