Temeljito čišćenje tepiha dobro je napraviti dok još nije hladno kako bi se tepih dobro osušio, odnosno kako ne bi upio vlagu. Kako bi, ne baš omiljeno, pranje tepiha prošlo što 'bezbolnije' i kako biste jesen dočekali s čistim i mirišljavim tepihom u svom domu, pomoći će vam 3 jeftina i prirodna načina

Prije negoli se spremite za temeljito čišćenje tepiha potrebno ga je dobro usisati. Tri su najveća problema na tepihu: prljavština zapletena u niti tepiha, mrlje i neugodan miris. Sljedeći korak po korak uz pomoć prirodnih sredstva tepih možete dovesti u red.

Kako bi pranje tepiha prošlo što 'bezbolnije' i kako biste jesen dočekali s čistim i mirišljavim tepihom pomoći će vam 3 jeftina i prirodna načina

1. Sredstvo za dubinsko pranje tepiha
- ½ šalice sode bikarbone
- 10 kapi eteričnog ulja cedra i 10 kapi eteričnog ulja limete

Sve sastojke ubacite u plastičnu vrećicu i ostavite da odstoje jedan dan. Tepih prije korištenja pripremljene smjese dobro usisajte, te smjesu pospite po cijeloj površini, pošpricajte s čistom vodom i četkom dobro istrljajte tepih. Ostavite da odstoji najmanje pola sata, potom tepih ponovno usisajte. 

2. Sredstvo za skidanje mrlja s tepiha

- jedna mjerica alkoholnog octa
- tri mjerice obične vode

Napravite otopinu od alkoholnog octa i obične vode. Namočite ručnik u otopinu i prebrišite njime mrlju. Zatim stavite ručnik preko mrlje i prođite preko njega zagrijanom peglom. Ocat i voda upit će mrlju. Prelazite peglom preko ručnika sve dok mrlja ne nestane.

>> 5 stvari koje uporno čistimo pogrešno

3.
Sredstvo za uklanjanje neugodnih mirisa sa tepiha
- 2 žlice prirodnog tekućeg sapuna
- 40ml bijelog octa
- ½ litra tople vode
- 1 čajna žlica boraksa
- 6 kapi eteričnog ulja limuna, 3 kapi eteričnog ulja čajevca

Sve sastojke stavite u staklenu posudu i dobro izmiješajte, na kraju ih prelijte u bocu sa špricom i dodajte vodu. Dobro protresite i poprskajte po cijeloj površini tepiha, ostavite oko 20 minuta, te usisajte tepih.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju