Modrice koje nastaju nakon nespretnog udarca obično u ugao nekog kućnog elementa poput ormarića ili vrata, svi želimo što prije ukloniti. Vjerojatno nema osobe koja za saniranje neestetskih masnica nije iskušala trik s maslacem, inače omiljenim kućnim "lijekom" mama koje ga nerijetko koriste kada im dijete nespretno padne.

No osim maslaca modrice možemo "izbrisati" i na nekoliko drugih prirodnih načina. Kako bi spriječili ružne modre podljeve važno je reagirati na vrijeme, a koliko često i kojim intenzitetom ćemo ih imati ovisi i o našem tkivu, količini željeza koje imamo u krvi, ali i količini vitamina C u organimzu.

Kako bi čim prije uklonili modrice donosimo vam nekoliko prirodnih rješenja koji bi mogli pomoći. Prva reakcija ukoliko nemamo oštećenja svima je naravno stavljanje hladnog obloga. Istina je da će led suziti krvne žile i samim time spriječiti ili ublažiti nastajanje podlijeva. Kockice leda ili zaleđenu vrećicu vode umotajte u krpu i držite oko 15 minuta. Postupak ponovite svakih sat vremena.

Kako bi modrice brže nestale uzimajte dovoljno vitamina C. On potiče stvaranje kolagena i obnavljanje kože koja štiti krvne žile

No osim ovog uobičajene hitne intervencije masnice možete pokušati otkloniti, ublažiti i ubrzati nestanak na tri prirodna načina.

1. Maska od krumpira i meda

U ovu prirodnu masku ide skuhani neoguljeni krumpir, malo meda i obične vode. Nakon što krumpir skuhate oljuštite ga i zgnječite. Potom u njega stavite žlicu meda i pomiješajte s malo mlake vode dok ne dobijete kašicu. Tako pripremljenu masku stavite na modricu i pustite da odstoji oko 15 minuta. Postupak možete ponoviti.

Ubod komarca mogu olakšati brojni pomagači Ubod komarca: 7 pomagača koji odmah uklanjaju svrbež i crvenilo

2. Povrće kao oblog

Neko povrće ublažit će i ubrzati nestanak mrskog podljeva. U službi lijepe kože tako su kupus, peršin, luk i rajčica. Crveni luk je odličan za modrice jer ublažava bol i ima protuupalna svojstva. Kako bi ublažili modricu nasjeckani luk stavite u gazu i prislonite na mjesto udarca.

Isto možete napraviti s kupusom ili nasjeckanim peršinom. I svježa rajčica mogla bi pomoći smanjenju modrice. Nasjeckanu rajčicu stavite na mjesto udarca i držite pola sata. Masnica bi nakon ovog prirodnog tretmana trebala biti manja i brže nestati.

Krpelj Bez panike: Dva jednostavna koraka za najsigurnije vađenje krpelja iz kože

3. Masaža octom i vodom

Pomiješajte ocat i toplu vodu u omjeru 50 naprema 50 i lagano utrljajte na mjesto udarca. Ova dva sastojka bi trebala potaknuti cirkulaciju ispod površine kože i utjecati da se nakupljena krv apsorbira ili brže nestane.

Savjet plus:

Kako bi modrice brže nestale uzimajte dovoljno vitamina C. On potiče stvaranje kolagena i obnavljanje kože koja štiti krvne žile. Najmanje kolagena nalazi se upravo u rukama i stopalima pa su modrice na tim područjima učestalije i tamnije.

Ukoliko možete nastojite ne uzimati analgetike koji zbog učinka na krv stvaraju veći kontrast između modrice i kože, pa je mjesto udarca još izraženije.

Pojačajte cirkulaciju. Modrice su nakupine krvi ispod kože. Krv kao i svaka druga tekućina curi prema dolje. Podignite ruku ili nogu na povišeno mjesto. Krv će kroz meko tkivo nastaviti svoj put i rasporediti se na širem području ispod kože.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju