Kombucha je ljekovita gljiva iz Azije, koja se stotinama godina upotrebljava iz prehrambenih, zdravstvenih i kozmetičkih razloga. Od nje se najčešće priprema fermentirani napitak nalik na čaj koji rješava gotovo svaku boljku današnjice


1. SAVEZNICA LJEPOTE

Čajevi od ove gljive, kao i njeni ekstrakti sastavni su dio kozmetičkih preparata. Ovaj podatak ne čudi budući da njene aktivne tvari pomažu u sprečavanju nastanka celulita i ubrzavaju sagorijevanje masnoća u tijelu. Stotinama se godina koristi i kao prirodno sredstvo za pomlađivanje, odnosno izglađivanje bora.

Aktivne tvari u azijskoj gljivi kombucha izglađuju bore, smanjuju šećer u krvi i krvni tlak te imaju antistresno djelovanje.

Kombucha je poznata po svojim tonificirajućim i antioksidativnim svojstvima, pa se ova gljiva odnosno njezini ekstrakti mogu primjenjivati i direktno na kožu. Oblozi od kombuchinog čaja, primjerice, pomažu kod problemima s ekcemima, dok ispiranje kose ovim vrijednim elementom potiče rast i regeneraciju vlasišta.

2. SAVEZNICA ZDRAVLJA
Kombucha jača imunološki sustav, te izbacuje otrove i teške metale iz tijela što je osobito poželjna karakteristika u vrijeme sezonskih prehlada.

Uz to potiče probavu, štiti crijeva od propadanja, snižava krvni tlak i šećer u krvi, pomaže kod upale zglobova, glavobolja i menstrualnih grčeva. Odličan je pomagač i u borbi s hemoroidima, žučnim i bubrežnim kamencima, a neki tvrde i da igra ulogu prirodnog antibiotka.

3. SAVEZNICA DOBROG RASPOLOŽENJA
Živite u stresnoj svakodnevici? Posegnite za napitkom od kambuche. Ova gljiva djeluje antistresno, prirodni je 'podizač' raspoloženja i energije.

Blagodati kombucha gljive koristi i linija Vichy Idealia namijenja svim tipovima kože.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju