Izloženost visokim temperaturama i ekstremnim vrućinama tijekom duljeg razdoblja može dovesti vaše tijelo u stanje pregrijavanja. To znači da vaše tijelo više ne može samo sebe rashladiti i vratiti temperaturu tijela na onu optimalnu.

Kada temperatura tijela raste, povećava se i ubrzava protok krvi u tijelu, više se znojimo i brže dišemo te se tako tijelo rashlađuje. Međutim, taj obrambeni mehanizam ima i nuspojave.

Jako znojenje sasvim je normalna pojava ako ste izloženi suncu i vrućinama

Zbog regulacije tjelesne temperature znojenjem iz organizma izlaze velike količine vode, a ako je ne nadoknadimo unosom tekućine, dolazi do dehidracije, koja pak često dovodi do nesvjestice tijekom ekstremno toplih dana.

1. Vrtoglavica

Možda ste pomislili da je znojenje prvi znak pregrijavanja tijela, ali vrućina može "udariti" u glavu i u trenutku kada se ne znojite.

Visoke temperature prvo utječu na osjetljivo tkivo u mozgu pa ćete u stanju pregrijavanja tijela vjerojatno prvo osjetiti laganu vrtoglavicu. U tom slučaju odmah popijte dvije-tri čaše vode kako biste nadoknadili gubitak tekućine i osvježili se.

Slika nije dostupna Pet vrsta lijekova bez kojih ne bismo trebali otići na godišnji odmor

2. Nagli prestanak znojenja

Jako znojenje sasvim je normalna pojava ako ste izloženi suncu i vrućinama. Trebamo se zabrinuti ako znojenje u tim uvjetima prestane. To znači da je tijelo u ozbiljno dehidriranom stanju te gubi sposobnost regulacije tjelesne temperature. Tada je također potrebno odmah se skloniti u hlad, unositi vodu u organizam, a ako ste u mogućnosti – skinite sa sebe odjeću i lezite kako bi vaše tijelo "prodisalo".

Automobil na suncu Pazite na djecu i životinje: Koliko brzo temperatura u autu naraste do 47 stupnjeva?

Slika nije dostupna Vrućine i trčanje: Osam važnih pravila kojih se treba pridržavati

3. Osip od vrućine

Iako se češće pojavljuje kod djece, osip izazvan vrućinom nije rijetkost ni kod odraslih. Do njega dolazi u trenutku kada se znojne žlijezde znojnice blokiraju, pa znoj ostaje ispod površine kože.

Tada se na koži pojavljuju male crvene upaljene točkice popraćene osjećajem peckanja i bockanja. Tijekom ekstremnih vrućina birajte odjeću od prozračnih laganih materijala jer to pomaže u sprječavanju pojave osipa. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju