Osjećaj nadutosti i grčevi u trbuhu neugodne su nuspojave zbog kojih će oni s problemom netolerancije na laktozu poželjeti izbaciti mliječne proizvode iz svoga jelovnika, što svakako nije potrebno. Postoji niz mliječnih proizvoda koji ne sadrže laktozu ili je ona pak razgrađena na jednostavnije šećere glukozu i galaktozu pa stoga neće potaknuti probavne probleme, a vi ćete i dalje moći uživati u jutarnjoj kavi s mlijekom.

Ako vaša probava pokazuje znakove nelagode na mliječni šećer laktozu, u ovima biste ipak trebali moći uživati.

1. Mlijeko

Svako jutro dan započinjete žitaricama s mlijekom i svježim voćem. Ovaj zdravi doručak opskrbit će vas energijom, no svaka treća osoba osjećat će nadutost. Slatki krivac za to vjerojatno je laktoza u mlijeku.

Umjesto da posežete za širokim majicama, možda je bolje rješenje da mlijeko koje svakodnevno pijete zamijenite Dukat Lagano jutro mlijekom bez laktoze. S tek 1,5 posto mliječne masti i dalje sadrži jednaku količinu visokovrijednih hranjivih tvari poput kalcija, bjelančevina i vitamina kao standardno mlijeko.

2. Zreli sirevi
Ako ste netolerantni na laktozu ne morate se u potpunosti odreći sira, posebno ne polutvdih i tvrdih sireva. Ementaler ili parmezan kao i ostali zreli sirevi i dalje su dobrodošli na vašem tanjuru.

Enzimi koji se koriste u procesu proizvodnje zrelih sireva, postepeno razbijaju laktozu procesom starenja, tako da nakon šest mjeseci koje provedu u zrioni u njima ostaje laktoza u tragovima. Stoga, samo naprijed! Ne dopustite da u parmezanu uživaju svi osim vas, neka se on nađe i na vašem tanjuru.

 

3. Jogurt
Prilikom sljedećeg shoppinga na policama potražite jogurt s mljekarskom kulturom LGG. To znači da jogurt sadrži dobre bakterije koje će „pojesti“ svu laktozu umjesto vas. S obzirom na to da se bakterije hrane šećerom, jogurt će biti nešto kiseliji, no ne i manje ukusan. Grčki jogurt s voćem savršena je i zdrava poslastica za nadolazeće vruće dane u kojoj mogu uživati i oni netolarentni na laktozu.

4. Kefir
Zahvaljujući procesu fermentacije, u kojem se bakterije hrane laktozom čak i više nego što je to slučaj kod običnog ili grčkog jogurta, bez ustručavanja možete uživati u smoothieju s kefirom, bananama i šumskim voćem. Studije pokazuju da kefir poboljšava probavu pa čak i toleranciju na laktozu.

5. Maslac
Vjerojatno okus maslaca nikad ne biste opisali kao nešto slatko. To je upravo zbog toga što gotovo i nema laktoze stoga uživajte u blagom okusu i svilenkastoj teksturi najfinijih maslaca namazanih na svježem i hrskavom komada kruha.

 

Prilog je napravljen u produkciji NOVA TV Content Team-a u suradnji s Dukat mliječna industrija d.d. i u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju