Ljubitelji mesa vjerojatno se užasavaju pri pomisli na preranu u kojoj nema njihove omiljene namirnice. Međutim, postoji nekoliko vegetarijanskih prehrambenih navika koje bi trebali usvojiti zbog zdravlja, a pritom se ne trebaju odreći mesa

1. Dajte povrću glavnu ulogu
Ljudi povrće uglavnom tretiraju kao prilog i kada ih pitate što su ručali prvo će vam reći koju su vrstu mesa jeli. Učite od vegetarijanaca i stavite povrće na prvo mjesto pa oko njega planirajte ostatak obroka.

Neka glavna zvijezda na vašem tanjuru postane tjestenina s brokulom i karfiolom ili povrće zapečeno u bešamel umaku. Unošenje samo jedne porcije povrća dnevno više od uobičajene smanjuje rizik od raznih bolesti, povećati će vam energiju i imat će sjajan učinak na vaše kompletno zdravlje.

2. Umjesto životinjskih masti birajte biljne masti i ulja
Mesojedi hranu vole spremati na proizvodima s životinjskim mastima, poput maslaca ili svinjske masti. Ako želite uštedjeti energiju, izgubiti par centimetara u struku i poboljšati zdravlje zamijenite svinjsku mast maslinovim uljem.

Za pečenje ili brzo prženje dobro je ulje repice i sezamovo ulje, a visoke temperature kod kuhanja sjajno podnosi i ulje od kikirikija. Svoje salate začinite s bućinim uljem.

U prehranu uvedite zdrave grickalice poput zobenih krekera s humusom ili mrkve s guacamole namazom.

3. Jedite mahunarke za unos proteina
Vegetarijancima su mahunarke jedan od najvažnijih izvora proteina. Grah, grašak, bob, leća i slanutak neke su od onih koje biste trebali uvesti u svoju prehranu. Jedna porcija dnevno bilo koje od ovih mahunarki pobrinut će se za optimalni unos proteina. Uživajte u krem juhi od boba ili graška, tortiljama punjenim grahom, namazu od slanutka ili varivu od leće.

4. Nadopunite prehranu sa zdravim grickalicama
Teško je odoljeti čipsu i drugim grickalicama. Ako ih se ne želite odreći, možete u prehranu uvesti zdrave grickalice: mrkva i stabljika celera s guacamole umakom, zobeni krekeri s namazom od slanutka, sezama ili kikirikija, salata od svježeg voća s orašastim plodovima, smoothie s bananom i kokosovim mlijekom.

5. Ubacite povrće u deserte
Možda vam je ova ideja strana, ali nemojte se bojati eksperimentiranja jer mnoge vrste povrća imaju prirodno slatkast okus. Osim hranjivih tvari korisnih za zdravlje, povrće će vašim desertima dati sočnost. Torta od mrkve, pita od bundeve, keksi s ribanom tikvicom ili brownie sa slanutkom samo su neki od ukusnih deserata s povrćem koje morate isprobati.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju