Svi koji muku muče s viškom kilograma imaju jedan cilj - izgubiti neželjeni višak. I dok pokušavamo naći odgovarajuću dijetu, složiti jelovnik prilagođen našem metabolizmu i željama mnogi od nas nerijetko pokušavaju smršavjeti na nekoliko loših načina koji dugoročno samo štete organizmu

I dok su zdravi balansirani jelovnik i tjelovježba najbolji način za izgubiti mrske kilograme mnogo puta prečicom pokušavamo doći do cilja.

1. Izbacivanje cijele skupine hrane s jelovnika
Izbacivanje određenih namirnica s jelovnika nije zdravo i može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Opsesivno pridržavanje pravila i izbacivanje s jelovnika npr. ugljikohidrata, upozoravaju stručnjaci može uzrokovati nedostatak određenih nutrijenata u organizmu. Ukoliko izbacimo određenu hranu iz organizma samo ćemo biti u deficitu nekih nutrijenata. Umjesto da npr. s jelovnika izbacite ugljikohidrate možete napraviti zdrave zamjene. Jesti kruh od cijelog zrna, ječam, heljdu, zob i pri tom naravno paziti na količinu.

2. Preskakanje obroka
Premda nam se ponekad čini da ćemo ukoliko preskačemo obrok gubiti kilograme, činimo upravo suprotno. Preskačući jelo usporava nam se metabolizam. Preskakanjem obroka mogli bismo, kažu stručnjaci, lako dobiti višak. Uravnotežena prehrana, obroci otprilike u isto vrijeme i manje porcije, svakako su bolji put, nego li preskakanje čitavog obroka. Izgladnjivanje je jedan od najgorih oblika držanja dijete jer svom organizmu uskraćujete sastojke nužne za njegovo funkcioniranje.

'U potrazi za idealnom dijetom ponekad se odlučimo za brza rješenja mršavljenja koja nisu preporučljiva ni u kojem slučaju '

3. Ekstremno vježbanje
Često kada rezultate želimo postići brzo i odlučimo se na ekstremno vježbanje svom tijelu činimo protuuslugu. Naime, ako i izgubimo nekoliko kilograma viška, oni bi se mogli vratiti kao bumerang jednom kada prestanemo s intenzivnom vježbom. Tijelo ne treba tjerati preko granica izdržljivosti. Držite se jednog ritma vježbanja, budite uporni i rezultati neće izostati.

4. Jušna ili tekuća dijeta
Juha, tekuća jela i napici, odlična su za tijelo, posebno juha jer izvrsno krijepi organizam i jača imunitet. No jesti samo jušnu hranu nije dovoljno za naše tijelo. Jušna hrana ne može tijelu dati dovoljno važnih nutrijenata i opskrbiti ga energijom cijeli dan.

5. Previše posta i detoksikacije
Iako je povremena detoksikacija dobra, prečesto prakticiranje 'posta', čišćenjem organizam s ciljem otapanja masti, udar je na tijelo koji iscrpljuje i dugoročno nema željeni učinak. Povremena detoksikacija, odgovarajućim napitcima, sokovima je poželjna, no o intenzitetu i učestalosti najbolje je da se konzultirate s liječnikom ili nutricionistom. Svakako je treba prilagoditi organizmu i njegovim osnovnim potrebama.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju