Nagle promjene temperature kojima smo izloženi posljednjih tjedana uzrokovali su kod brojnih borbu s prehladom. Iritacije nosa i grla te neugodne glavobolje tjeraju nas da posegnemo za spasiteljima iz ljekarne, dok nemali broj oboljelih u želji za brzinskim oporavkom poseže i za antibioticima. No takav način liječenja uzrokuje pak potpunu neravnotežu u tijelu jer prehladu izazivaju virusi, a ne bakterije zbog čega na putu do ozdravljenja treba eliminirati lijekove i tijelu priuštiti prirodni način liječenja

1. Obilje voća i povrća
Virusi su najčešći uzočnici prehlada i s obzirom da nisu živi potpuno ih je pogrešno liječiti antibioticima. Najbolji način borbe s prehladom je spriječiti zarazu, što se postiže jačanjem imunološkog sustava i to pomoću obilja voća i povrća i začina koji u sebi sadrže prirodne oblike minerala, vitamina i antioksidansa.

Obilje vitamina C neophodno je u razdoblju kada se virusi razuzdaju, a pronaći ga možemo osim u naranči i u drugom voću i povrću. Važno je s menija u potpunosti maknuti masnu hranu i konzumirati samo obroke koju su prošli minimalnu termičku obradu.

2. Odmor
Odmor je u razdoblju prehlade neophodan, ne dajte se zavarati činjenicom kako je samo virusna upala u pitanju. Naime ukoliko snažan kašalj ne odležite posljedice vas mogu prikovati uz krevet kroz naredne dane. Stoga si priuštite dva dana odmora u krevetu i preznojavanje pomoću kojeg će upale iz tijela lakše izići.

Pojačan unos tekućine u razdoblju prehlade mora biti dvostruko veći negoli dnevna redovna mjera. Naime voda brani tijelo od virusa održavajući stanice čistima i optimizirajući sve njihove funkcije



3. Udvostručen unos tekućine pojačane prirodnim začinima
Pojačan unos tekućine, čajeva i vode u razdoblju prehlade mora biti dvostruko veći negoli dnevna redovna mjera. Naime voda brani tijelo od virusa odražavajući stanice čistima i optimizirajući sve njegove funkcije.

Pri pojačanom unosu tekućine se ne misli samo na obično ispijanje vode, poznata pileća juha spasiteljica je u situacijama kada tijelo popušta pred navalom virusa jer sadrži aminokiselinu cistein.

Ona se oslobađa kuhanjem mesa, a slična je brojnim preparatima na gotovo identičnoj kemijskoj bazi koje prepisuju liječnici. U juhu za pojačan efekt pročišćenja dišnih putova preporuča se dodati svježi češnjak, malo đumbira ili prstohvat čili papričice.

4. Pravilno ispuhivanje nosa
Izbacivanje nakupljene sluzi iz nosa neophodno je u liječenju prehlade, no ono ne smije biti agresivno. Naime prilikom snačnog potiska sluzi događa se da se dio bakcila seli u ušne kanale što uzrokuje jake upale uha.

Kako bi spriječili pogoršanje prehlade preporuča se izbacivanje sluzi potiskom kroz jednu nosnicu, na način da drugu prstom držite začepljenu.

5. Prirodni eliminatori virusa iz dišnog sustava
Slana voda pomoći će kod uklanjanja virusa iz nosa, a pripremiti je možete sami kod kuće na način da 2 dcl vode prokuhate, ohladite pa dodate 1/4 čajne žlice morske soli i jednaku količinu sode bikarbone.

Sve dobro izmiješajte, te kapaljkom u svaku pojedinačnu nosnicu ukapajte slanu mješavinu, ostavite da isteče i ponovite isto najmanje tri puta dnevno.

Bijeli i crveni luk poznati su prirodni dekongestivi, a sami možete pripremiti čaj od luka. Četiri velike glavice potrebno je skuhati u 2 litre vode, nakon kuhanja od sat i pol vremena dobiveni napitak procijedite i vratite na vatru te prokuhajte još kratko uz dodatak ¾ šalice meda. Konzumirajte toplo tijekom dana dok ne ispijete dobivenu količinu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju