Uz neku hranu mršavljenje je lakše i efikasnije. Osim što vam daje osjećaj sitosti, neka hrana potiče metabolizam, umanjuje želju za masnim i slatkim, ali i sprečava od napuhavanja. Otkrivamo koje su to blagotvorne namirnice koje bi trebali uvrstiti u prehranu i koje će stopirati povećanje kilaže



1. Češnjak

Češnjak ne samo da će hrani dati poseban okus i miris već će dati i svoj doprinos ravnom trbuhu. Naime, češnjak u sebi ima alicin, hranjivu tvar koja igra važnu ulogu u zaštiti jetara od oštećenja. Osim toga ubija štetne bakterije u probavnom traktu te sprečava nadutost držeći crijeva zdravima. Odlično je to što češnjak možete stavljati u gotovo sva jela od tjestenine, vegetarijanskih jela, dressinga i umaka.

Bijeli je krumpir bogat škrobom koji fermentira u želucu i stvara masnu kiselinu odgovornu za sagorijevanje masnoća



2. Grah
Kada ste željni ugljikohidrata slobodno ih potražite u mahunarkama. Idealan izbor upravo je grah koji je osim toga bogat i proteinima i vlaknima. I proteini i vlakna daju svoj doprinos održavanju težine jer daju osjećaj sitosti duže vrijeme i nećemo pasti u zamku prejedanja. Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Obesity pokazuju kako ekstrakti iz bijelog graha smanjuju apsorpciju kalorija iz ugljikohidrata, umanjuju našu želju za slatkim i to sve zahvaljujući nekim enzimima koji sprečavaju probavu škroba.

3. Jalapeno papričica
Dobra vijest za sve one koji vole ljuto. Jalapeno paprika bogata je antioksidantom kapsaicinom koji je odličan za poticanje metabolizma. Neke studije potvrdile su kako ljudi koji jedu jela začinjena ovom namirnicom manje osjećaju glad i sagorijevaju više kalorija. Osim toga osjećaju manju želju za masnom, začinjenom i slatkom hranom. Nije ni čudno stoga da ovu korisnu papričicu nazivaju i potiskivačem apetita.

4. Bijeli krumpir

Tko još vjeruje da je sva bijela hrana loša. Bijeli krumpir je čak, kažu neki nutricionisti, namirnica koja pomaže gubitku kilograma. Naime, bogat je otpornim škrobom koji fermentira u želucu i stvara butirate, masnu kiselinu koja može potaknuti tijelo da sagori više masti.

5. Jogurt

Jogurt je puno više od idealnog jutarnjeg napitka s malo kalorija. kalcij u jogurtu naime, pomaže pri smanjenju kalcitrola u tijelu i time pomaže bržem sagorijevanju masti te slabijem pohranjivanju masnoća u tijelo. Osim toga probiotici iz jogurta pomažu održavanju balansa dobrih bakterija u crijevima, a poznato je kako su crijeva onih koji nemaju problema s viškom kilograma bitno drugačijeg sastava nego li onih koji imaju prekomjernu težinu. Ova odlična mliječna namirnica koju čak mogu piti i oni osjetljivi na laktozu, sadrži proteine, B vitamine, kalcij, kalij, magnezij, te se zbog toga svrstava u ultimativnu mliječnu namirnicu.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju