Svaki čovjek u prosjeku trećinu dana provodi u krevetu. Spava li kao beba ili se neprestano okreće i budi, uvelike ovisi o dobrom madracu. Donosimo vam 7 savjeta za kupnju najboljeg madraca za vaše potrebe

Miran i kvalitetan san utječe na naše fizičko, ali i psihičko zdravlje. Dobro naspavani, jednostavno smo rečeno ugodnije i veselije osobe čija se povećana produktivnost može vidjeti na poslu kao i u svakodnevnom životu. Za zdravije i kvalitetnije spavanje bitno je na čemu spavamo, stoga ako ste trenutno nenaspavani i bezvoljni razmislite o promjeni madraca.

1. Kada je vrijeme za promjenu madraca?

Kao i sve, i madraci imaju svoj životni vijek. Ako u posljednje vrijeme nemirno spavate, budite se s bolovima u kralježnici ili umorniji nego kad ste legli, već je krajnje vrijeme da odete u kupovinu novog madraca.

Novi madrac kupuje se svakih 7 do 9 godina, a ako se radi o manje kvalitetnom, istrošenom modelu na kojem loše spavate, onda ga je potrebno i prije zamijeniti.

2. Testirajte novi madrac

Obavezno prije kupovine testirajte madrac. Preporuča se da nekoliko minuta ležite na leđima, zatim na lijevom i desnom boku te naposljetku nekoliko minuta na trbuhu. Razmislite o tome je li vam ugodno na madracu ili je tvrd, imate li dovoljno potpore ili je previše mekan pa 'utonete' u njega. Ne isprobavajte tvrdoću madraca rukom, što često ljudi rade, jer pravi doživljaj možete imati isključivo ako legnete na njega.

Kako bi si olakšali izbor birajte madrace koji se prilagođavaju baš vama kao što su Dormeo Air Plus madraci s oprugama od pjenaste strukture koje madrac čine udobnim, prozračnim te omogućuju individualnu potporu i prilagodbu tijelu.

3. Obratite pažnju na položaj u kojem spavate

Osim svoje visine i težine koji su najvažniji faktor kod kupovine madraca, nikako nemojte zaboraviti na omiljeni položaj spavanja. Način na koji spavate utječe i na odabir jastuka; klasični jastuk primjeren je za sve položaje spavanja, a anatomski je bolji odabir za one koji vole spavati na boku. ili na leđima (većima anatomskih jastuka ima dvije visine, nižu za ležeći i višu za bočni položaj spavanja). Njegov poseban dizajn pruža potrebnu potporu vratu, glavi i kralježnici.

Ako spavate na boku treba vam madrac koji podupire svu težinu vašeg tijela i prilagođava mu se. Ne kupujte previše tvrd model jer on postaje neudoban kod ovakvog položaja spavanja. Madrac punjen memorijskom pjenom ili standardni madrac s nadmadracom od memorijske pjene idealno su rješenje za vas.

Ako spavate na trbuhu izbjegavajte mekane madrace. Umjesto njih birajte modele s čvrstom površinom i gustom opružnom jezgrom, odnosno srednje tvrde i tvrđe madrace.

Ako spavate na leđima onda vam je potreban kombinacija između prva dva modela. Tražite madrac koji će dati potporu vašoj kralježnici, istovremeno čvrst i prilagodljiv kralježnici. Oni koji češće spavaju na leđima trebaju birati srednje tvrde i tvrđe madrace. Idealno rješenje mogao bi biti madracs pjenastim oprugama koje će dati pravu potporu tijelu te površinskim djelom od memorijske pjene za veću udobnost.

Kod kupnje imajte na umu da najjeftiniji modeli najkraće traju i zato je dobro investirati u kvalitetniji madrac.

4. Ne štedite na madracu

Kod kupnje imajte na umu da najjeftiniji modeli najkraće traju i zato je dobro investirati u kvalitetniji madrac. Ovi jeftini uglavnom u sebi imaju manje kvalitetne opruge i obloge. Kada se unutarnja i vanjska obloga istroše, osjećat ćete kako opruge 'iskaču' i bodu vas čim legnete na krevet.

5. Pažljivo birajte gornju oblogu i dekorativnu navlaku

Ako ste skloni alergijama, izaberite prozračan madrac s pjenastim oprugama koje omućavaju strujanje zraka kroz jezgru madraca. Obavezno ga kombinirajte s anti-alergenskom dekorativnom navlakom i pokrivačem prirodnog vlakna koji doprinosi boljoj cirkulaciji i regulaciji tjelesne temperature. Takvi pokrivači prozračni su, mekani i imaju hipoalergena svojstva.

6. Podnice su itekako bitne

Pri kupnji kreveta mnogi ne obraćaju pozornost na podnice, koliko na kvalitetu i udobnost madraca no one čuvaju njegov životni vijek i pružaju dodatnu udobnost tijekom sna te su nam zbog toga vrlo važne. Na tržištu postoje različite podnice, a posebno su dobre one letvičaste jer uz njih zrak može strujati kroz madrac. Tako se sprječava nakupljanje vlage u madracu koja može biti uzrok razvoju grinja.

Kada biramo između letvičastih podnica najbolje su one s elastičnim letvicama ubačenima u fleksibilne nosače jer su pogodne za sve vrste madraca uključujući zahtjevnije i prilagodljivije pjenaste madrace.

7. Nemojte zaboraviti na partnera

Ponekad je jednostavno nemoguće pronaći madrac koji će odgovarati vama i vašem partneru. Ako imate veliki bračni krevet, razmislite o opciji da u okvir stavite dva različita manja madraca umjesto jednog velikog. Na taj način i dalje ćete spavati u istom krevetu, ali svatko na svom madracu koji odgovara vašim potrebama. Ako se ipak odlučite za bračni ili obiteljski madrac, preporučamo da ga povremeno okrećete kako jedna strana ne bi postala istrošenija od druge.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju