Nikada nije prerano za planiranje putovanja! Čak i ako ste tip koji uvijek odlučuje u zadnji čas, nije loše imati spreman popis destinacija. Donosimo zanimljive prijedloge za putovanja u 2016. godini

Svijet je knjiga, a oni koji ne putuju, čitaju samo jednu stranicu, poznata je izreka s kojom se slažemo. Svako nas putovanje barem malo promijeni, a na putovanjima uvijek otkrijemo nešto novo, upijemo djelić druge kulture i načina života, a ponekad naučimo nešto i o sebi samima.

Jedna od najljepših stvari jest što užitke s putovanja, osim uspomena i gledanja fotografija, možemo ponijeti nazad sa sobom, primjerice kroz pripremu jela koja smo otkrili. Čak i ako vam se u ovom trenutku putovanje čini nedostižnim, nemojte odustati!

Uložite malo truda i vremena te istražite sve opcije, od prijevoza do smještaja - jednom kad se posvetite ideji, na dobrom ste putu da je ostvarite. Već je i samo planiranje užitak, kao i onaj poseban osjećaj kada znate kako je putovanje pred vama, ma koliko daleko se činilo. Mi vam donosimo izbor destinacija za sljedeću godinu koja nude podjednak užitak u istraživanju prirodnih ljepota, događanja ili novih okusa.

Island
Želite li uživati u očaravajućim krajolicima, doživjeti jedinstvenu ljepotu prirode i veličanstvene gejzire, opustiti se kupajući se na otvorenom u prirodnim izvorima, neka vas sljedeće godine put nanese na Island.

Posjetite li ga već u veljači, nećete moći izbjeći zimski festival svjetlosti u Rejkjaviku, osmišljen kako bi uljepšao zimu svjetlosnim instalacijama i događanjima poput noćnih obilazaka muzeja ili termalnih bazena.

Uživajte u lokalnim delicijama: rakovima, slanom bakalaru ili popularnom islandskom jelu: ribi s krumpirićima i raznim dipovima. Ne propustite obići polja vulkanske lave i nezaboravne slapove ili poslušati neke od glazbenih bendova islandske scene, bez obzira na godišnje doba.

Španjolska
Baskija, industrijski razvijena regija na sjeveru Španjolske može se pohvaliti nekim od najljepših prirodnih ljepota ovog dijela Europe te je prepuna turističkih atrakcija, od katedrala i muzeja do prekrasnih plaža.

Ništa manje važno, poznata je gastronomska destinacija, u što ćete se uvjeriti kad posjetite neki od brojnih popularnih pintxo barova. Kuhinja je važan dio baskijske kulture, a popis specijaliteta je dug: od mesa i suhomesnatih proizvoda do jela od ribe i plodova mora koje nikako ne smijete propustiti, kao ni autentične sireve i vina.

Uz izvrsnu hranu i prirodne ljepote, dodatni razlog za posjet jest izbor San Sebastiána (bask. Donostia) za europsku prijestolnicu kulture 2016. godine.

Kuba
Koliko ste puta čuli kako se Kuba svakim danom sve više mijenja te je treba posjetiti dok ne izgubi posebnu čar? Ubrajate li se u one koji to nisu učinili, naša je preporuka da je uvrstite u popis destinacija za sljedeću godinu.

Lutajte ulicama Havane i slikajte se ispod poznatih murala, uživajte u druženju, jelu i piću s mještanima. Popijte glasoviti Mojito u baru La Bodeguita del Medio u kojem je navodno nastao i kušajte egzotične specijalitete karipske kuhinje.

Uživanje osigurava i prekrasna kubanska obala i bijele pješčane plaže te podmorje idealno za ronjenje.

Grčka
Užitak je u Grčkoj oduvijek bilo ozbiljna stvar, a taverne i lokalni specijaliteti, skrovite plaže na razbacanim grčkim otocima, vinogradi i antički lokaliteti iskustvo su za sva osjetila.


Grčki otoci dom su nekima od najljepših plaža Mediterana, pa nećete pogriješiti odlučite li se za najpoznatije: Rodos, Santorini, Mykonos te Zakynthos, a možete otploviti i do manje napučenih Folegandrosa, Milosa, Sikinosa, Paxosa, Alonissosa ili Itake.

Posjećujete li Grčku prvi put, nađite vremena i za klasičnu turu: Atenu i Akropolu te Mikenu, Korint i Epidaur. Gdje god vas grčki putevi odvedu, u tradicionalnim namirnicama i začinima grčke kuhinje uživajte svugdje, poput bogova s Olimpa.

Tzatziki, Mussaka, Souvlaki i Gyros osnove su grčkih kulinarskih užitaka koje ćete lako svladati. I obavezno se zasladite poslasticom od grčkog jogurta, meda i oraha Yiaourti me meli!

Malta
Malta se može pohvaliti s više od 300 dana sunca, što je dobar razlog za putovanje u ovu mediteransku destinaciju bilo kada tijekom godine.

Posjetite Maltu u proljeće ili jesen, kada su temperature najugodnije za razgledavanje i istraživanje otoka i glavnog grada Valette. Zanimljiv spoj mediteranskog, arapskog i britanskog utjecaja rezultat je bogate povijesti otočne države, a engleski je, uz malteški, danas i službeni jezik na Malti.

Na Malti se uživa u jedinstvenoj vrsti kuhinje, uglavnom mediteranske, pod snažnim utjecajem maurske te sicilijanske tradicije. Malteška riblja juha aljotta, tijesto svih vrsta od lisnatih pastizzija do kanola te čuveni malteški zečji gulaš samo su neka od zanimljivih malteških gastro užitaka.

Novi Zeland
Dalek put u zemlju čije ime prevedeno s maorskog znači "zemlja dugog bijelog oblaka" itekako se isplati. Iz Novog Zelanda, prepunog kontrasta i ekstremnog raspona prirodnih ljepota, zasigurno se nećete vratiti bez mnoštva fotografija od kojih zastaje dah.

Uživanje je zajamčeno i za one koji priželjkuju opuštajući odmor, kao i za zaljubljenike u aktivni turizam. Nacionalni parkovi, termalne vode, obilazak lokacija snimanja Gospodara prstenova, predivne plaže s fantastičnim prizorima poput oblog kamenja poznatijeg kao gromade Moeraki samo su neke od zanimljivosti Novog Zelanda koje ćete pamtiti cijeli život.

Uživanje u okusima Novog Zelanda uključuje riblje specijalitete, 'Kiwijima' posebno dragu janjetinu te domorodačku maorsku kuhinju. Uz tradicionalne okuse, svakako isprobajte i novu, multikulturalnu novozelandsku, nastalu pod utjecajem različitih kuhinja Azije, Oceanije i Europe.

Francuska
Francuska će u 2016. biti u fokusu zbog održavanja Europskog nogometnog prvenstva, što vas možda naročito i ne zanima, no može biti dobar povod za kratko putovanje.

Zaboravite Pariz i otkrijte druge, manje turistički razvikane gradove, koji će vas osvojiti. Uputite se u Lyon, pravi izbor za uživanje u spoju modernog i tradicionalnog, a putovanje začinite istraživanjem francuske gastronomije, po kojoj je grad stoljećima poznat, a možda i večerom u jednom od vrhunskih restorana s Michelinovim zvjezdicama.

U Lyonu probajte Coq au vin, kobasice i slaninu, te fine čokoladne praline. Idete li južnije, nemojte zaobići Marseille, vibrantni lučki grad posebne energije, koji je, nakon što je 2013. godine bio prijestolnica europske kulture, doživio turističku transformaciju.

Spoj različitih kultura osjeća se na svakom koraku te kroz uživanje u provansalskim jelima, marsejskim specijalitetima poput riblje juhe bouillabaisse ili svježim kamenicama, kao i izvrsnoj orijentalnoj kuhinji.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju