Ideal ženske ljepote, to jest idealno žensko tijelo pojam je subjektivnog karaktera koji se posljednjih 200 godina mijenjao skupa s modnim trendovima. U 19. stoljeću žene nisu previše otkrivale tijelo i obično su nosile duge krinoline, a struk su isticale korzetom. Tada je u "modi" bila putena figura s oblinama. Iako su puštale kosu, ona je uvijek bila skupljena u punđu te skrivena šeširom, a raspuštene uvojke mogao je vidjeti tek suprug u privatnim trenucima.

Galerija Portret britanske kraljice Viktorije Colleen Moore, zvijezda nijemih filmova Marilyn Monroe +7 Jayne Mansfield

U 20. stoljeću trendovi ljepote počeli su se izmjenjivati iz dekade u dekadu. Početak stoljeća obilježio je povratak mršave figure. Zvijezde nijemih filmova poput Colleen Moore i Lillian Gish popularizirale su vrlo vitku figuru.

Colleen Moore, zvijezda nijemih filmova Colleen Moore, zvijezda nijemih filmova (Foto: Profimedia)

Obline su opet došle na cijenu krajem četrdesetih i početkom pedesetih godina prošlog stoljeća zahvaljujući Marilyn Monroe, koja se i danas se smatra jednim od najvećih seks-simbola svih vremena. Trend putenih platinastih plavuša "zapečatila" je i glumica Jayne Mansfield.

Jayne Mansfield Jayne Mansfield (Foto: Guliver/CoverImages)

Britanska manekenka Twiggy sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća vratila je u modu neizražene obline. Zahvaljujući njoj, na našim prostorima postala je popularna izreka: Mršava si poput Twiggy.

Twiggy Twiggy (Foto: Guliver/CoverImages)

U sedamdesetim i osamdesetim godinama privlačnima su se nazivale žene izduljenog i pomalo atletskog tijela te preplanule puti poput glumice Farrah Fawcett te zvijezde filma "Briljantin" Olivije Newton John, dok je devedesetih vladao takozvani "heroinski šik", čija je glavna predstavnica bila manekenka Kate Moss.

Brazilka Gisele Bündchen postala je ideal ljepote i najplaćenija manekenka svijeta u novom mileniju, a njezin izgled karakterizirale su duge vitke noge, izdužen torzo i veće grudi.

Farrah Fawcett Farrah Fawcett (Foto: Guliver/CoverImages)

Posljednjih 10-ak godina obline opet dobivaju na važnosti, a najbolja predstavnica "novovalne" figure s naglašenim oblinama jest reality zvijezda Kim Kardashian.

Pogledajte u našoj fotogaleriji kako se mijenjao pojam idealne ženske ljepote posljednjih 200 godina.

Kate Moss Kate Moss (Foto: AFP)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju