Nakon preljuba emocije nas tjeraju na svakakve stvari, ali u tom trenutku sebi morate biti prioritet i paziti da ne napravite nešto čime svom srcu nanijeti još više štete

Tuga, ljutnja, prkos… sve su to emocije koje nas obuzmu kada saznamo da nas je partner prevario. Psiholozi kažu kako je važno da u tom trenutku ostanemo sabrani i ne radimo autodestruktivne poteze koji će nas naposljetku učiniti još tužnijima.

1. Zaboravite na osvetu.

Naravno da u tom trenutku imamo potrebu cijelom svijetu reći kakav je gad, nekako mu vratiti za sve što je napravio, ali osvetom hranimo vlastitu ljutnju. Osveta će vas držati u stanju negativnosti, spriječiti vas da krenete dalje sa svojim životom. Zapet ćete u trenutku i nećete se moći oporaviti. Osveta će vam dati samo trenutni osjećaj zadovoljstva, ali neće vas usmjeriti prema rješenju i samo će dodatno zakomplicirati situaciju, rekla je za RD bračna terapeutkinja Irina Firstein.

Nakon preljuba emocije nas tjeraju na svakakve stvari, ali u tom trenutku sebi morate biti prioritet i paziti da ne napravite nešto čime svom srcu nanijeti još više štete.

2. Nemojte se raspasti.

Nekoliko dana plakanja nakon prevare normalna je stvar, pogotovo kada je u pitanju dugačka veza zbog čega vam treba više vremena za oporavak i donošenje odluke o eventualnom prekidu. Međutim, nemojte si dopustiti dugačko izolirano tugovanje i odbijanje kontakta s vanjskim svijetom jer će to utjecati na vaše psihičko i fizičko zdravlje. Pozovite najbolje prijateljice k sebi i razgovarajte s njima jer će vas one sigurno oraspoložiti. Nikada nemojte dopustiti da vas preljub definira i nemojte preljub definirati kao najgoru stvar koja vam se može dogoditi u životu.

3. Ne uvlačite djecu u svađu s partnerom.

Važno je da ih zaštitite od svađa, a nje da djeca postanu dio njih. Djeci dajte samo informacije koje su im uistinu potrebne, moraju znati da ćete preživjeti situaciju. Možete im reći da ste razočarani zbog partnerovog ponašanja, ali ono što djeca stvarno trebaju znati jest to da vas neće izgubiti, smatra američka autorica priručnika za samopomoć April Masini.

4. Ne dopustite da drugi odlučuju o tome što ćete napraviti nakon prekida.

Svi vam daju savjete, majka želi da ga ostavite, prijateljica da mu date još jednu šansu. Odluka o tome hoćete li prekinuti vezu ili ne ipak mora biti vaša. Nitko drugi stvarno ne razumije dinamiku veze između dvoje ljudi. Nitko ne zna što je najbolje za vas. Vi ste jedina osoba koja može odlučiti želite li nastaviti vezu, kaže doktorica Jane Greer.

Preljub je bolno iskustvo koje ima negativan utjecaj na naš um i tijelo, a kako biste se oporavili od njega morate itekako brinuti o sebi.

5. Ne ignorirajte preljub.

Odlučili ste ostati u vezi bez obzira na prevaru, ali ignorirate to što se dogodilo? Stručnjaci smatraju da je to loš potez jer će zatomljena bol zbor preljuba uzrokovati probleme. Ignoriranje nevjere dodatno narušava temelje veze i urodit će zamjeranjem stoga radije otvoreno razgovarajte s partnerom kako biste saznali zbog čega je uopće došlo do preljuba. Jedino ćete tako ponovno početi graditi izgubljeno povjerenje. Saznajte koje muške navike uništavaju povjerenje u vezi.

6. Ne očekujte da će odnos s partnerom biti kao nekad.

Preljub nepovratno mijenja odnos između partnera i to je normalno. Stvari neće biti kao prije, ali to nitko ni ne očekuje. Dapače, promjena u odnosu je poželjna i može biti početak novog poglavlja za partnere koji odluče ostati zajedno nakon nevjere.

7. Nemojte zanemariti sebe.

Preljub je bolno iskustvo koje ima negativan utjecaj na naš um i tijelo, a kako biste se oporavili od njega morate itekako brinuti o sebi. To uključuje brigu o psihičkom i fizičkom zdravlju. Ako ste nemirni i tužni, pokušajte meditirati. Pisanje dnevnika može vam pomoći u tome da lakše analizirate sve što se dogodilo i pomirite se sa situacijom. Jedite na vrijeme i osigurajte svom tijelu dovoljno sna.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju