Elizabeta Amajlija Eugenija von Wittelsbach, poznatija pod nadimkom Sissi bila je supruga cara Franje Josipa I., austrijska carica i hrvatsko-ugarska kraljica. Živjela je od 1837. do 1898. godine , a nazivali su je najljepšom ženom Europe onoga vremena


Carica Sissi bila je poznata po svojem tanašnom struku čiji je opseg iznosio svega 48 centimetara. Ne čudi stoga što su se na jelovniku europske ljepotice nalazile male količine hrane i niskokalorične namirnice poput bjelanjaka, a tek si je ponekad priuštila slatke zalogaje poput sorbeta od jagoda.

1. Prala je kosu žumanjcima i konjakom

Carica Sisi imala je kosu do gležnjeva, koja je bila njezin najveći ponos i veselje. Iako joj je bila toliko duga i teška da joj je stvarala glavobolje, nije ju željela šišati. Svakih 14 dana sluge su joj prale kosu s kombinacijom konjaka i žumanjaka, što je zbog duljine vlasi znalo trajati cijeli dan.

2. Kupala se u maslinovom ulju
Svake večeri kupala se u toploj vodi koja je bila obogaćena maslinovim uljem kako bi održala kožu mekom i glatkom. Maslinovo ulje sadrži vitamine A i E koje blagotvorno djeluje na najveći ljudski organ.

3. Špricala je lice octom od ljubičica

Da bi zaštitila kožu lica od crvenila i upala, redovito ga je špricala s ružinom vodicom ili onom od lavande. U posebnim prilikama koristila je ocat od ljubičica koji se radio od svježe ubranih cvjetova ljubičice, jabučnog octa i destilirane vode.



4. Mazala je lice ružinom kremom

Legenda kaže da Sisi nikad nije izlazila iz dvorca bez da je hidratizirala kožu. Obično je lice mazala kremom koju su njezine sluge same radile. Dvadesetak ružinih pupoljaka stavili su kuhati u nešto destilirane vode, a potom pomiješali s lanolinom i neslanim maslacem. Ova se krema trebala čuvati na hladnom mjestu.

5. Spavala je s teletinom na licu
Carica je povremeno zaspala s komadom teletine na licu, koju je stabilizirala kožnatom maskom. Crveno meso imalo je protuupalni učinak, dok je keratin djelovao kao anti-age maska. Ovaj joj je tretman podario svježi i mlađi izgled.

6. Stavljala je masku od bjelanjaka

Omiljena maska za lice carice Sisi sastojala se od 60 mililitara ružine vodice, 30 mililitara mlijeka, 15 mililitara soka od grožđa, 5 kapi esencijalnog ulja tamjana i dva istučena bjelanjka. Stavljala ju je na lice prije spavanja, a ujutro ispirala s kože.

7. Nanosila je na lice kremu od puževa
U svojim beauty rutinama bila je vrlo napredna, te je koristila kremu za lice na bazi puževa čiji su blagotvorni efekti za kožu poznati i slavnim damama u današnjem svijetu. Njezina krema sastojala se od masti, korijena sljeza, te usitnjenih puževa. Držala ju je na licu po četiri sata.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju