Listopad, mjesec borbe protiv raka dojke, bliži se svom kraju, ali to nikako ne znači da borba koja ga obilježava treba prestati. Ona treba trajati cijelu godinu, svaki dan.

Galerija Akcija portala Zadovoljna.hr povodom Mjeseca ružičaste vrpce - 3 Lejla Filipović Akcija portala Zadovoljna.hr povodom Mjeseca ružičaste vrpce - 2 +3 Suzana Štimac

Jer rak dojke je zloćudna bolest protiv koje se moguće zaštititi pravovremenom prevencijom. Ozdravljenje od raka dojke moguće je pak ako se bolest rano otkrije.

Zato su bitni prije svega redoviti samopregledi, a onda i redoviti odlasci na ultrazvuk dojki, odnosno mamografiju.

Bitno je, dakle, činiti sve što možemo da rizike smanjimo na najmanju moguću mjeru. Možda ne možemo utjecati na sve, ali na neke možemo.

Tijekom listopada i portal Zadovoljna.hr imao je akciju povodom Mjeseca ružičaste vrpce, u koju su se uključile i dame s hrvatske javne scene, koje su ženama u Hrvatskoj uputile poruke ohrabrenja i motivacije.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke, najčešće maligne bolesti u ženskoj populaciji. Briga o sebi i prevencija su jako važni kako bismo bili zdravi. Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke može se otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.

Slika nije dostupna Vodič za samopregled dojki: Kako napraviti pregled koji vam može spasiti život?

Ja sam svoj obavezni godišnji pregled zakazala za sljedeći tjedan. A vi?, pitanje je koje je svim ženama postavila Lejla Filipović uz poruku da budu zdrave, lijepe i nasmijane.

Lejla Filipović Lejla Filipović (Foto: Zadovoljna.hr)

Akciji se pridružila i Antonija Mišura Sandrić.

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke. Brinete li i vi o svome zdravlju i odlazite li jednom godišnje na pregled ?

Kao žene, mislim da moramo biti svjesne da sutra jedna od nas, ne daj Bože, može biti ta koja će to zanemariti, a kojoj će kasnije biti krivo što nije mislila na sebe.

U mojoj obitelji baka je imala rak dojke i zato uvijek mislim i prvo podsjećam i stalno govorim svojoj mami da ne zaboravlja na pregled, a onda i samoj sebi. Zato molim vas da svi skupa budemo malo više svjesni svega i stavimo sebe na prvo mjesto, poručila je Antonija.

Akcija portala Zadovoljna.hr povodom Mjeseca ružičaste vrpce - 2 Antonija Mišura Sandrić (Foto: Zadovoljna.hr)

Fitness trenerica Suzana Štimac također je progovorila o važnosti odlaska na preglede.

Za frizera se uvijek nađe vremena, na manikuru odlazimo sve češće, za neke totalno nebitne stvari nađemo i vremena i novca, a zdravlje i preglede vrlo često zanemarujemo i stavljamo na posljednje mjesto.

Slika nije dostupna Pet faktora koji povećavaju rizik od raka dojke

Ovim putem želim pružiti podršku svim ženama koje se trenutačno bore s rakom dojke, a sve ostale upozoriti na to koliko je prevencija redovnim odlaskom na pregled važna.

Brinite o sebi bez obzira jel' imate 20, 30, 40, 50… Bolest ne bira godine, volite se! Ja sam svakih osam mjeseci na pregledu, a vi?, poručila je ova trenerica.

Akcija portala Zadovoljna.hr povodom Mjeseca ružičaste vrpce - 6 Suzana Štimac (Foto: Zadovoljna.hr)

I druge poznate dame priključile su se akciji i odjenule posebne majice koje smo izradili za ovu prigodu kako bi poslale važnu poruku.

Slika nije dostupna Zajedno je lakše: Kako iskreno pomoći ženama oboljelima od raka dojke?

Iako možda sastavljena od različitih riječi, poruka je jedna, zajednička svima, a mi ćemo je još jednom ponoviti - brinite o sebi svih 12 mjeseci u godini, obavljajte samopreglede, koji će vam potrošiti tek nekoliko minuta, a mogu spasiti život - i odlazite na redovite liječničke preglede.

Akcija portala Zadovoljna.hr povodom Mjeseca ružičaste vrpce - 4 Mia Kovačić (Foto: Zadovoljna.hr)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju