Šesti studijski album Alicie Keys izašao je 4. studenog, a u sklopu promocije svog novog izdanja američka glazbenica dala je intervju magazinu The Edit u kojem je, između ostalog, pričala o majčinstvu i odgoju sinova

U novom intervjuu za modni magazin The Edit Alicia Keys raspričala se o raznim temama, a osvrnula se i na ono što je najviše zaokuplja posljednjih nekoliko godina – majčinstvo.

Alicia je 2010. rodila sina Egypta, a 2014. sina Genesisa i pomajka je djeci koju je njezin suprug Swiss Beat dobio u prijašnjim vezama – kći Nicole te sinovima Princeu i Kaseemu.

Glazbenica je izazvala zanimanje javnosti kritiziranjem 'Snjeguljice', kultnog crtića studija Disney nastalog 1937. godine.

Osjećam kao da mi je suđeno da odgajam dječake. Kao da postoji razlog za to. Stvarno to osjećam. Kažu da djeca uče od svojih majki, to je ukorijenjeno u njih od najranijeg djetinjstva. Jeste li u zadnje vrijeme gledali „Snjeguljicu“? Oprezna sam s klasicima, ne volim da to moji sinovi gledaju. Taj crtić je seksistički, ženomrzački – ona čisti za sedam patuljaka, izjavila je.

U spomenutom crtiću lik Snjeguljice kuha, čisti, šiva i plete patuljcima u zamjenu za krov nad glavom, a Alicia je naglasila kako ima problem s načinom na koji se u crtiću govori o ženama. O majkama koje umjesto karijere odaberu obitelj ima pozitivno mišljenje: "Nema ništa loše u tome da žena odabere ostanak kod kuće kako bi se brinula o svojoj obitelji. To je jako težak posao."

Kako to obično biva kada zvijezde javno iznesu svoje mišljenje o nečemu, njezine izjave odmah su postale predmet rasprave na društvenim mrežama.

Jedni su stali na stranu pjevačice i komentirali kako nije tajna da većina Disneyjevih animiranih filmova u sebi sadrži elemente seksizma. Vršena su brojna istraživanja na ovu temu, a jedno je čak ustanovilo kako u njihovim crtićima muški likovi imaju veću minutažu i pričaju više od ženskih likova.

Mnogi već dugo upozoravaju kako Disney na krivi način predstavlja ženske likove. Meni je puna kapa bespomoćnih princeza kojima je jedina obaveza u životu biti lijepa i čekati princa koji će joj pružiti ugodan život, komentirala je jedna korisnica Twittera.

Druga je pohvalila Alicijinu odluku da sinove ne izlaže sadržaju koji će u njih usaditi ideje o nejednakosti spolova: 'Bravo, voljela bih da više majki razmišlja na isti način. Moramo naučiti naše sinove da prije svega budu sposobni i samostalni, a onda i potpora svojim partnericama. U to spada i dijeljenje kućanskih poslova."

Bilo je i onih koji su kritizirali izjavu glazbenice i smatraju kako svoje sinove ne bi trebala opterećivati takvim stvarima: 'Smiri se ženo, to je samo crtić. Klinci tog uzrasta ionako ne razumiju razlike među spolovima, a kamoli seksizam. Pusti ih da gledaju što žele, a kada za to dođe vrijeme nauči ih kako se trebaju ponašati prema ženama i kakva bi trebala biti uloga žene u društvu."

Kritizira li Alicia s pravom Disneyjevu 'Snjeguljicu'?

glasova:



Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju