Najpopularniji i najizvođeniji romantični balet na svijetu, "Giselle" premijeru je imao prije točno 177 godina, u ponedjeljak 28. lipnja 1841. u Parizu. Prva Giselle bila je talijanska balerina Carlotta Grisi, a balet u dva čina odmah je postigao trijumf te je ubrzo uprizoren u kazalištima diljem Europe, Rusiji i SAD-u. Obljetnica slavne bezvremenske priče o slomljenom srcu i ljubavi koja prelazi granice ovozemaljskog života savršena je prilika da vam otkrijemo zanimljivosti o baletu "Giselle".

 

1. Gisellina "scena ludila" kada otkrije da joj je Albrecht lagao o svom identitetu i da ima zaručnicu na kraju prvog čina baleta "Giselle" jedna je od najpoznatijih i najizazovnijih scena predstave zbog zahtjevne tehnika plesa i ekspresije emocija.

Najpopularniji i najizvođeniji romantični balet na svijetu, 'Giselle' premijeru je imao prije točno 177 godina, u ponedjeljak 28. lipnja 1841. u Parizu

2. Originalni balet "Giselle" iz 1841. godine sadržavao je 54 minute mimike i 60 minuta plesa, što podrazumijeva da su vrsni plesači trebali biti i vješti glumci. Tijekom godina ples je preuzeo puno značajniju ulogu u pričanju priče.

3. Kompozitor koji je skladao glazbu za "Giselle", Francuz Adolphe Adam, napisao je i božićnu pjesmu "Cantique de Noël", ("O, sveta noći"), za koju se smatra da je prva pjesma koja se mogla čuti na radiju.

4. Ime Giselle potječe od germanske riječi gisil, što znači talac ili zavjet. Prema nekim tumačenjima ime Giselle bio je opisni nadimak za dijete dano kao zavjet za udaju.

Giselle se zaljubi u Albrechta koji joj se lažno predstavi kao običan seljak, a zapravo je grof Giselle se zaljubi u Albrechta koji joj se lažno predstavi kao običan seljak, a zapravo je grof (Foto: Getty Images)

5. Nakon premijere 1841., tijekom 1800-ih godina "Giselle" se reklamirao kao balet fantastike, što je značilo da se radnja baleta dijelom odvija u mračnom i moćnom duhovnom svijetu te da sadrži nadnaravne i elemente fantastike. Suprotno tome, "Trnoružica" se opisivala kao vilinski balet u kojem se pojavljuje dobroćudniji svijet vila.

6. Frizura kakvu je imao lik Giselle, kosa s razdjeljkom na sredini i skupljena unazad čvrsto preko ušiju, u Parizu je postala hit odmah nakon premijere 1841. godine. Pariški saloni bili su pretrpani ženama koje su željela frizuru kakvu nosi Giselle.

\'Giselle\' u izvedbi HNK u Zagrebu \'Giselle\' u izvedbi HNK u Zagrebu (Foto: HNK)

7. Glavna radnja baleta zapravo završava u prvom činu. Nakon što dozna da joj je čovjek kojeg voli, Albrecht, lagao da je običan seljak, a zapravo je grof koji je još k tome i zaručen, Giselle umire. Nje više nema, a Albrecht ostaje živjeti s osjećajem krivnje. Zbog čega onda drugi čin?

8. Drugi čin baleta "Giselle" obično se naziva Bijeli čin. Ovaj je čin mističan i odvija se u nadnaravnom svijetu, u šumi u kojoj vile predvođene Myrthom uhode svoj plijen. Te su vile ljutiti duhovi mladih djeva koje su bile izdane. Ako muškarac zaluta u njihovo područje, prisile ga da pleše do smrti.

\'Giselle\' u izvedbi Engleskog nacionalnog baleta 'Giselle' u izvedbi Engleskog nacionalnog baleta (Foto: Getty Images)

Za romantične balete bilo je uobičajeno da imaju Bijeli čin, koji je često uključivao bijele kostime i pejzaže u kojima žive duše te svjetove kao iz nekog sna. U baletu "Giselle" Bijeli čin bio je prilika nesretnim ljubavnicima da se zauvijek oproste jedno od drugog.



9. "Giselle" je među prvim dugometražnim baletima u kojem su se nosile špice. Ovakve baletne papučice omogućavale su plesačima da izvedu pokrete nalik lebdjenju i kretanju po zraku. Marie Taglioni bila je prva balerina koja je otplesala dugometražni balet na špicama, "La Sylphide" 1832. godine.

10. Giselle kao protagonistica baleta bio je revolucionaran događaj. Prije dolaska romantizma, žene kao heroine nisu bile uobičajene. No tijekom romantizma dogodila se radikalna promjena i žene su došle u prvi plan. Unatoč svojoj krhkoj prirodi, Giselle pokazuje veliku snagu na kraju baleta kada spasi Albrechta od Myrthina gnjeva. Zahvaljujući Gisellinoj hrabrosti i oproštaju, Albrecht je spašen od toga da mora plesati do smrti.

\'Giselle\' u izvedbi baleta Mikhailovsky Ballet iz St. Petersburga 'Giselle' u izvedbi baleta Teatra Mikhailovsky iz St. Petersburga (Foto: Getty Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju