Sve se promijeni kad ti dobiješ dijete, a svi drugi oko tebe ne. Sve se promijeni i kad si ti posljednja koja u društvu starih prijateljica nemaš dijete. Najteže je što se promijene i prijateljstva i što je objema stranama jednako teško. Ali to "umiranje prijateljstva" nije nužno finalno, pričekajte malo.

U životu nam se nekoliko puta događaju tzv. tektonske promjene koje bitno utječu na naše odnose s drugima, prvenstveno prijateljima s kojima smo bliski.

Nekad se odselimo u drugi grad radi školovanja, dobijemo posao, fatalno se zaljubimo, vjenčamo se, ali ništa toliko snažno ne utječe na odnos dviju prijateljica kao kad jedna rodi, a druga ne.

Bebe su iznenadna pojava iako se na njih pripremaš minimalno devet mjeseci. Ali naivno misliš kako se neće puno toga promijeniti kad su u pitanju tvoja čvrsta prijateljstva. Uostalom, obećavale ste jedna drugoj da ćete biti tu jedna za drugu, da ćete se pomagati, sigurno viđati. Ali to se ne dogodi. Bebe su otimači vremena, pažnje, ali i prijatelja u dobrom dijelu.

Ponekad si ti ta koja jedina nema dijete, ponekad si ona prva u društvu koja je rodila. Obje su situacije podjednako izazovne za prijateljstvo.

Ako si prva rodila, nitko ne razumije kroz što prolaziš. Prijateljice nemaju to iskustvo i očekuju te barem jednom mjesečno na kavi, očekuju da imaš vremena na poruke, za pokoji razgovor. No ponekad ga jednostavno nemaš.

Imate li osjećaj da gubite prijateljicu jer je jedna od vas rodila, a druga nije, samo pričekajte. Bit će bolje.

Onda beba malo naraste pa tek tad treba tvoju pažnju, a ti umjesto po kavama šećeš po parkićima. Prijateljice redovito viđaš jedino ako ti se pridruže u parkiću. Ali to je njima dosadno. Kome se tko nema djecu stoji u parkićima i sluša dječju vrisku i roditelje kako se deru Nemoj pasti!?

S druge strane, kad rodiš dok su tvoje prijateljice i dalje single ili barem u vezi bez djece, ne očekuješ da će te odjednom obrisati s liste prijateljica. Imaš osjećaj kao da nisu baš pretjerano oduševljene što si postala mama. Frustrira te jer te u početku i dalje zovu da se nalaziš s njima kao nekad prije, ali ti više ne možeš, a to bi one trebate znati. Ako se želite i dalje redovito viđati, one se trebaju prilagoditi tvom novom rasporedu. A to je onih sat vremena kad beba spava ili ste u šetnji vani. Ponekad nemate ni sat vremena jer su bebe nepredvidljive. Ponekad se nađete samo da biste započeli 10 tema i nijednu niti razviti dalje od tri rečenice.

Umiranje prijateljstava kad dođu djeca ponekad nalikuje kao kad u srednjoj školi odjednom dođe nova popularna djevojka između vas.

Samo što bebe ne uništavaju odnose dramatično, već nekako potiho, mic po mic. I tu nitko nije kriv, a obje strane osjećaju se loše. Prijateljica s bebom misli da vi ne razumijete, prijateljica bez bebe misli da je višak jer sad imaš novu najvažniju osobu u životu.

Posebno je teško gledati kako tvoje stare prijateljice imaju nove prijateljice, kako s njima provode vrijeme, a s tobom ne. Ne zovu te čak ni na dječje rođendane. Bilo bi ti dosadno tamo sigurno, ali očekivala si barem da te pozovu.

Prošla sam sve to. Bila sam prijateljica onoj koja je prva rodila i nisam znala što ju je snašlo, a nisam znala ni što je snašlo naše prijateljstvo. Sad znam zašto sam ja stalno prva pisala poruke, zašto sam ja morala dolaziti k njoj, zašto je ona imala nove frendice pored mene žive. Jer sam i ja postala mama.

Kad sam rodila, imala sam još samo četiri prijateljice koje nisu bile mame. Dvije su nestale preko noći. Jedna od njih nije se potrudila ni da dođe u prvi posjet djetetu, doslovno ga nikad nije vidjela. To me baš pogodilo, taj nedostatak osnovne kulture da nekom čestitaš na rođenju djeteta i da dođeš barem vidjeti dijete kojem sam se posebno veselila nakon toliko godina pokušavanja da dobijem dijete. Druga je prijateljica došla jednom i to je to.

Ako si prva rodila, nitko ne razumije kroz što prolaziš.

Ove preostale dvije nerotkinje prijateljice žive u drugom gradu pa nas rođenje djeteta nije posebno pogodilo jer nas je ionako fizički razdvojio život, pa koristimo svaku priliku koju možemo da se vidimo. Ostala sam bez ove dvije što žive na kilometar udaljenosti od mene - to je manje od 15 minuta hoda.

Sretna sam što je većina mojih bliskih prijateljstava preživjela sva rođenja djece, i njihove i mog djeteta. Bilo je izazova. Nekad se nismo vidjele mjesecima. Djeca budu bolesna dosta u ranijoj dobi pa je to većinom razlog otkazivanja susreta. Nakon što ti netko peti put kaže da se ipak ne može naći, postaneš malodušan.

Šesti put ti se i ne zove da se vidite, ne da ti se prolaziti kroz još jedno otkazivanje planova. Nije to zloba, to je jednostavno nerazumijevanje jer i ne možeš razumjeti nešto s čim dotad nisi imala iskustva. Ne znaš da tvoju frendicu s djetetom jednako frustrira što je morala otkazati vaš susret.

No djeca narastu, a prijateljstva nekad opet dođu na svoje. Prestanu otkazivanja. No treba preživjeti to razdoblje, a da ne pukne odnos.

S djecom dobiješ i neke nove prijateljice. Ne svi, naravno, postoje mame koje zaziru od stvaranja bilo kakvih veza s drugim mamama unatoč tome što se njihova djeca zajedno igraju. Ali ponekad se dogodi da se djeca zbliže, a ti otkriješ i da je druga mama zanimljiva osoba s kojom možeš graditi odnos i mimo pričanja o pelenama ili vrtiću.

Bebe su iznenadna pojava iako se na njih pripremaš minimalno devet mjeseci.

Kako sam izgubila dvije prijateljice kad sam rodila, tako sam dobila barem dvije nove. Počele smo se družiti i mimo naše djece. Naravno da nam je većina razgovora i dalje o djeci jer dijelimo doslovno iste probleme i izazove pa se međusobno podržavamo, ali daleko od toga da nekad uopće ne razgovaramo o njima. Nerijetko se nađemo zajedno s djecom jer tako znamo da uvijek imamo više mira. Djeca se međusobno druže, a onda i mi imamo prostora za druženje. Što bi se reklo, prilika čini lopova. U ovom slučaju, prilika čini prijateljstvo.

Barbara Slade Jagodić - 3 Ja nisam samo mama i želim da moje dijete to shvaća Umorna mama "Sad razumijem one šale koje sam čitala prije negoli sam postala majka, a koje su me blago iritirale: Ne znaš što je umor dok ne postaneš roditelj."

Imate li osjećaj da gubite prijateljicu jer je jedna od vas rodila, a druga nije, samo pričekajte. Bit će bolje. Ne zamjerajte, jer lako je zamjerati. Razgovaraju o slonu u prostoriji, pardon o bebi u prostoriji.

Nitko nije kriv. Čak i ako prekinete prijateljstvo jer je sad nova osoba između vas, nitko nije kriv, odnosno krivi ste podjednako.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju