Bol u peti najčešće je uzrokovana medicinskim stanjem po imenu plantarni fasiitis ili sindrom prenaprezanja. Riječ je o oštećenju donjeg dijela petne kosti koja se manifestira kroz neugodno probadanje kroz ovaj dio tijela svaki put kada zakoračite. Stručnjaci kažu da postoji olakšanje za te probleme


1. Pravilno se istegnite

Stanite bosonogi ispred zida, ispružite ruke u visini grudi i oslonite težinu cijeloga tijela dlanovima o tvrdu površinu. Jednu nogu savijete u koljenu, a drugu istegnite koliko god možete s tim da vam oba tabana budu oslonjena o pod. Zadržite pozu 30 tak sekundi, pa isto ponovite s drugom nogom.

Redovita masaža stopala uklanja bolove na ovom dijelu tijela, ali i čini čuda za cijeli organizam.

2. Zamrznite i kotrljajte
Zamrznite malu plastičnu bocu s vodom. Prekrijte je ručnikom i stavite na pod. Iz stojećeg položaja kotrljajte bocu tabanom po pet minuta, a potom promijenite nogu.

3. Masirajte stopalo
Pomoć za uklanjanje boli u peti osigurat će vam i redovita masaža. Palce obje ruke čvrsto pritisnite o luk stopala i pomičite ih uz petu do sredine listova uz ravnomjerne poteze. Svako stopalo na ovaj način masirajte naizmjence po jednu minutu.

Savjet plus:
Ako vas peta boli više od dva tjedna unatoč ovim vježbama, javite se svome liječniku koji bi vam mogao prepisati lijekove i dodatnu terapiju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju