Animirani film nastao prema slavnoj poemi Branka Ćopića premijerno se prikazuje na prestižnom festivalu u Berlinu

Animirani film Ježeva kuća autorice Eve Cvijanović svjetsku će premijeru imati u natjecateljskom programu Generation Kplus na 67. Međunarodnom berlinskom filmskom festivalu, koji se održava od 9. do 19. veljače 2017. godine.

Film je nastao prema slavnoj priči Branka Ćopića u tehnici stop-animacije, a produkcijski je ostvaren u suradnji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija. To je prva suradnja NFB-a i jednog hrvatskog studija u posljednjih četrdeset godina. Produkciju potpisuju Jelena Popović (NFB) i Vanja Andrijević (Bonobostudio), a film u Hrvatskoj podupiru Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Priča o hrabrom Ježurki koji šumom povazdan luta dosad je već naučila brojne domaće generacije čitateljica i čitatelja da je vlastiti dom najljepši i najvažniji u životu

Desetminutni animirani film Ježeva kuća vjerno slijedi slavni predložak Branka Ćopića, i to na tri jezika: narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh (Twin Peaks), a francuske glumica France Castel.

Glazbu u filmu potpisuje Darko Rundek. Za animaciju su zaslužni Ivana Bošnjak i Thomas Johnson (Simulacra), a modeliranje lutaka djelo je spomenutih autora, Ivane i Thomasa, uz redateljicu i scenaristicu Evu Cvijanović.

Savjetnik pri izradi lutaka i animacije bio je slavni autor Tim Allen, suradnik Tima Burtona i Wesa Andersona (Mrtva nevjesta, Fantastični gospodin Fox). Direktor fotografije je Ivan Slipčević, a montažerke Eva Cvijanović i Iva Kraljević. Snimanje i izrada lutaka i setova za film počelo je u svibnju 2015. godine u Zagrebu, a trajalo je do sredine 2016. godine, kada je krenuo proces postprodukcije filma.

Ježeva kuća / Hedgehog's Home - CLIP from Bonobostudio on Vimeo.

Priča o hrabrom Ježurki koji šumom povazdan luta dosad je već naučila brojne domaće generacije čitateljica i čitatelja da je vlastiti dom najljepši i najvažniji u životu, a očekuje se da će i ovaj animirani film – koji uspješno oživljava živopisne likove iz te klasične basne – učiniti slično za gledatelje iz cijeloga svijeta.

To je treći animirani film Eve Cvijanović, koja je diplomu iz animacije stekla na montrealskom sveučilištu Concordia. Njezin prethodni film, Morska bolest (2013), natjecao se u programu za djecu na Animafestu u Zagrebu.

O Ježevoj kući kaže: Ovo je priča o temeljnom i univerzalnom konceptu koji je iznimno bitan u suvremenom kontekstu globalnog sela: dom može biti mjesto, ali i stanje uma koje dijelimo s drugima. Iskustvo domaćeg okruženja zajedničko je svim kulturama i generacijama, i uvijek je jednako važno. Taj prostor, koji nam ujedno služi kao utočište i odraz našeg identiteta, ključan je element ljudske egzistencije. To je razlog zašto danas, kada iza sebe imam mnogo različitih domova, ova priča i dalje odjekuje u meni jednako snažno kao nekada, u nekim vrlo drugačijim okolnostima, kada sam je kao dijete prvi put čula.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju