Majčina dušica ili timijan biljka je koja svojim nježnim cvjetovima uljepšava svaki vrt, ali iza te lijepe vanjštine kriju se i brojna ljekovita svojstva.

Naše mame i bake rijetko kada pogriješe kada posegnu za biljkama za koje znaju da će umiriti određene tegobe na prirodan način i vratiti nam osjećaj olakšanja i poleta.

Jedna od biljaka moćna djelovanja na biljke, a blagog na naš organizam svakako je i majčina dušica.

Recept za čaj od majčine dušice:

na jednu šalicu ide jedna žlica čaja te se prelije vrućom vodom, procijedi nakon pola sata i spreman je za konzumaciju.

Iako se ako ga ispijate kao lijek ne preporučuju nikakvi dodaci, okus je toliko ugodan i umirujuć, da ćete ga poželjeti piti i kada se osjećate dobro, a tada ga možete obogatiti medom ili drugim vama omiljenim zaslađivačem i uživati.

Evo kojih pet dobrobiti za zdravlje donosi čaj od majčine dušice.

Ima antibakterijska svojstva

Majčina dušica pokazuje snažno antibakterijsko, antimikrobno i antifungalno svojstvo. Spojevi u ugodnoj i toploj šalici čaja od ove biljke mogu pomoći u zaštiti tijela od klica i pomoći pri olakšavanju tegoba uzrokovanih primjerice kandidom. Dakako, uz propisanu terapiju i savjete vašega liječnika.

Jača imunitet

U zimsko doba često pokleknemo pred sezonskim prehladama i virozama jer nam je imunitet osjetljiviji i podložniji. Majčina dušica bogata je vitaminom C koji dokazano jača našu otpornost na zarazne bolesti te pruža zaštitu našem imunološkom sustavu.

Pomaže zdravlju probave

Blagodati majčine dušice može osjetiti i naš probavni sustav. Zbog visokog sadržaja timola i karvakrola, čaj od timijana blagotvoran je za zdravlje naših crijeva i umirivanje probavnih tegoba. Pomoći će kod nadutosti i bolova u trbuhu, ugrijati vas i smiriti grčeve. Ako se tegobe nastave, za daljnje korake posavjetujte se sa svojim liječnikom.

Olakšava menstrualne bolove

Kad smo već spomenuli grčeve, važno je istaknuti da se to odnosi na one koje brojne žene proživljavaju jednom mjesečno. Čaj od timijana smirit će nelagodne bolove i imati sličan učinak kao i manja doza ibuprofena. Pa ako ne želite preopterećivati svoj želudac s previše tableta, pokušajte popiti šalicu ovog čaja prije nego što posegnete za novom tabletom.

Ublažava simptome kašlja i jača dišni sustav

Majčina dušica djeluje dobro kao prirodni lijek protiv kašlja i može ublažiti simptome bronhitisa. Pomaže u smanjenju upale i blagotvorno djeluje na pluća i dišni sustav pa će biti jedan od korisnih saveznika kada se borite s neugodnim kašljem.

U nastavku možete pronaći još ideja za zdrave napitke koji čuvaju zdravlje.

Povrtni čaj Recept za povrtni čaj koji će smanjiti kiselost u tijelu Aromatizirana voda Olakšajte si: Šest dodataka uz koje voda čini čuda za probavu Čaj od đumbira i šipka Recept za vrući napitak od đumbira i šipka koji čuva zdravlje i jako je ukusan Napitak za čišćenje bubrega Čišćenje bubrega: Napitak od nekoliko centi koji pomaže i kod upala Ljekoviti biljni napitak može se napraviti od tri vrste sjemenki Za bolju probavu i lakše mršavljenje: Biljni napitak od četiri sastojka koji čini čuda za zdravlje

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju