Petra Terner mlada je i uspješna poslovna žena, strastvena ljubiteljica putovanja, yoge i ayurvedskog načina prehrane, velika kreativka u kuhinji, ali i jedna od 1,4 milijuna ljudi u Europi koja boluje od Crohna.

Crohn je upalna bolest probavnog sustava koja pogađa djecu i odrasle. Uzrok bolesti nije do kraja poznat, a pretpostavlja se da do nje dolazi uslijed kombinacije genetike i okolišnih čimbenika. Osim liječničke kontrole, osobe kojima je dijagnosticirana Crohnova bolest moraju prigrliti zdravije životne i prehrambene navike.

U medijima se često piše o ovoj bolesti, no kad želite pronaći neki koristan recept ili konkretan savjet, toga nema, tvrdi Petra Terner. Baš zato odlučila je pokrenuti blog To Live A Life (Živjeti život): Ja i gospodin Crohn.

Blog sadrži tri kategorije – recepti, putovanja i savjeti – koji otkrivaju zanimljive detalje iz blogeričinog života.

Nas je osobito dojmio recept za zdraviju verziju cheesecakea u čaši, kojeg prenosimo u cjelosti s bloga To Live A Life Petre Tener.

Sastojci za četiri osobe:
100 grama petit-keksa
40 grama ghee maslaca
1,5 žlica šećera
250 grama svježeg sira
sok od ½ limuna
50 grama mascarpone sira
40 gama šećera u prahu
1 čajna žličica arome vanilije
100 grama smrznutog šumskog voća
malo meda

Priprema:
1. Smrvite kekse, pomiješajte ih s jednom i pol žlicom šećera te s pročišćenim ghee maslacom. Kada dobijete sjedinjenu smjesu, rasporedite je na papir za pečenje te je ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko deset minuta.

Kada keksi porumene, izvadite ih van.

2. Napravite nadjev za cheesecake dok se peče podloga. Izmiksajte svježi sir s limunovim sokom, šećerom u prahu te aromom vanilije. Na kraju umiješajte sir mascarpone i sve zajedno stavite u hladnjak na par minuta.

3. Od smrznutog šumskog voća, malo vode i meda napravite umak za cheesecake. Sve sastojke stavite u lonac i pustite da zavriju.

Kuhajte umak sve dok višak tekućine ne ispari.

4. Složite cheesecake kad se ohlade svi elementi. Na dnu čaše stavite podlogu od keksa, potom dodajte sirni nadjev i nekoliko žlica umaka od voća. Nastavite istim redoslijedom dok ne napunite sve čaše, odnosno ne potrošite sve pripremljene sastojke.

5. Ohladite prije posluživanja. Dobar tek!

Više recepata za slana i slatka jela koja su dobra i za osobe oboljele od Crohnove bolesti pronađite na blogu To Live a Life.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju