Proces mršavljenja ne događa se preko noći, a rigorozne dijete prava su muka zbog koje većina odustaje od svog nauma - skinuti višak kilograma. No postoje svakodnevne sitnice koje nam itekako mogu pomoći da napravimo rez i konačno krenemo u akciju mršavljenja bez ikakvog teškog odricanja


 Želite li smršaviti, prvo što morate učiniti je pokrenuti tijelo. Najbolji i najlakši način je hodanje i to barem 15 minuta dnevno.

No, kako bi smršavili važno je napraviti i promjene u svakodnevnim navikama i prehrani. To ne znači da se morate odreći deserta ili omiljene hrane, već da 'prvarite' žudnju i potrebe i lukavo krenete u akciju.

Najstariji i najučinkovitiji trik uz kojeg ćete svaki obrok nesvjesno prepoloviti je bogato predjelo



1. Strpljenje je vrlina
Osjećaj gladi može se 'ubiti' na razne načine, a jedan od njih je da usporite i opustite se dok jedete. Što brže jedete to će osjećaj gladi biti utažena kasnije.

Dakle, zalogaj po zalogaj uz temeljito žvakanje i osjećaj sitosti ćete osjetiti dvostruko brže. Prisilite se te nakon svakog zalogaja odložite vilicu i nož te zastanite sve dok hrana potpuno nestane iz usne šupljine.

2. Siti, a ne puni
Kako bi ostali fit ili pak izgubili pokoji kilogram viška ne morate žrtvovati omiljeni desert ili jelo, već napraviti rez prije nego napunite tanjur. Najlakši put do željene kilaže količina.

Pokušajte smanjiti porcije i stati s jelom čim osjetite da ste 'ubili' osjećaj gladi. Stručnjaci govore kako se nećete udebljati od hrane koju jedete već do količine koju pojedete.

Kako bi ostali fit ili pak izgubili pokoji kilogram viška ne morate žrtvovati omiljeni desert ili jelo, već napraviti rez prije nego napunite tanjur



3. Prevare za želudac
Najstariji i najučinkovitiji trik uz kojeg ćete svaki obrok nesvjesno prepoloviti je predjelo. Naime juha ili salata prije jela čudotvorno je oružje protiv prejedanja.

Prije nego 'navalite' na omiljeno jelo pojedite pun tanjur juhe ili svježe salate te potom krenite na glavno jelo. Predjelo će vas dobro zasititi te ćete dokazano pojesti barem trećinu manje hrane.
Ako pak niste pripremili predjelo, prisilite se i netom prije obroka iskapite punu čašu vode.

4. Kruh, desert ili piće
Hrana od koje se najviše debljamo je prepuna praznih kalorija koje obožavamo. Glavni krivci su kruh, slatkiši i pića koja sadrže veću količinu šećera.

No to ne znači da morate izbaciti sva tri 'poroka', već da odaberete samo jedan. Dakle, ako posegnete za kriškom kruha, preskočite desert i popijte vode ili pak ako ne možete odoljeti kolaču, zaboravite na kruh i sok...

5. Nema preskakanja!
Najgora stvar koju možete napraviti je preskočiti obrok. Tek tada ćete osjetiti snažnu glad i žudnju za hranom što će vas natjerati da se tijekom idućeg obroka dobro 'napucate' hranom.

S obzirom da ste smanjili porcije, svaki put kada osjetite glad gricnite nešto. Ne dozvolite da se mala glad pretvori u opasnu žudnju za hranom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju