Vaš mališan upravo izmorio u svom popodnevnom igranju i zavalio na krevet u dnevnom boravku. Pravo je vrijeme za užinu! Mislili ste mu ponuditi voćni sok, grožđice ili smoothie. Ipak je sve to – zdravo, voće kojeg se preporučuje jesti pet puta na dan. Da, ako se radi o prirodnim, svježe iscijeđenim domaćim sokovima. Ako se radi o kupovnim sokovima, ne preporuča se konzumirati više od 150 ml dnevno.

Dok je voće zdravo za vas i vašeg mališana (prepuno vitamina, antioksidansa, vlakana i drugih stvari važnih za zdravlje), sve njegove prerađevine trebalo bi što više izbjegavati. Industrijska obrada koju voće prolazi, bez obzira o kojem se načinu obrade radilo, sadrži puno šećera, te kao i svi drugi 'slatkiši' mogu oštetiti zube.

Budući da takvi sokovi ne sadrže vlakna, kao što sadrže voćke, do trenutka kad sok dospije u želudac, tijelo ne zna je li to gazirano piće ili voćni sok. Doduše, voćni sok za razliku od gaziranih pića, sadrži vitamin C, te još neke dobre stvari za organizam, ali razina šećera je s druge strane previsoka.

Neka bude poslastica
No, nemojte paničariti. Pravilo kaže da su voda ili mlijeko uvijek najzdravija opcija. Moramo napomenuti da nikakav sok ne bi trebalo davati bebama mlađima od šest mjeseci, a što duže odgodite uvođenje bilo kakvog sok, tim bolje za dijete! Ali ako vaše dijete povremeno popije čašu soka, kao nagradu ili u određenoj prilici, neće mu se ništa loše dogoditi, ne brinite. Osim toga, pokušajte razrijediti sok kad ga nudite mališanu.

Ako je vaš mališan među onima koji ne žele piti vodu, pa im nudite sok kako ne bi ostali žedni, pokušajte svakako s razrjeđivanjem. I to tako da sok sve više i više razrjeđujete, kako bi se mališani pomalo naviknuli na sve blaži okus.

Ako vaš mališan ne želi piti vodu, pa mu nudite sok kako ne bi ostao žedan, pokušajte svakako s razrjeđivanjem. I to tako da sok sve više i više razrjeđujete, kako bi se mališani pomalo naviknuli na sve blaži okus.

Ako već nudite sok, ponudite ga uz obrok, jer to smanjuje rizik od karijesa i mudro birajte. Na primjer, razvodnjeni sok od jabuke ima najniži glikemijski indeks, što znači da se šećer polako otpušta u krv, što je dobro.

Pravi trenutak

Nije stvar samo u tekućem ili gnječenom voću, nego i onom – sušenom, poput grožđica. Iako se ubraja pod zdrave grickalice, suho voće često sadrži daleko veću koncentraciju šećera nego svježa voćka, pa stalno konzumiranje nije preporučeno. No, ne brinite, ne morate mališanu u potpunosti uskratiti sušeno voće (i koje vama daje pet minuta mira kad ste već na rubu živaca).

Jer nije jedino važno što dajemo djeci jesti, nego i kada. Ako slatko konzumirate sa ili poslije obroka, dodatna slina koja se proizvodi u ustima žvakanjem štiti zube od kiseline u koju se šećer pretvara.

Nakon slatkog obroka ponudite djetetu komad sira. Istraživanja su pokazala da ako dijete konzumira sir, koji je lužnat, to može neutralizirati bakterije koje uzrokuju karijes. Dobro je nakon slatkog ponuditi djeci što više vode koja će isprati dio šećera.

Zlatno je pravilo, kao i uvijek – umjerenost. Idući put kad vaš mališan zatraži nešto za grickanje, ponudite mu krekere od ekspandirane riže ili kakao bez šećera.

www.pitajmamu.hr


 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju