S proljećem dolazi i neminovno pospremanje i čišćenje svih površina u kući koje su nakon duge zime željne obnove i osvježenja. Ukoliko to želite učiniti na što prirodniji način bez korištenja agresivnih sredstava koji se ne preporučuju za čovjekovo zdravlje i koji štete našem okolišu donosimo alternativu. Vjerovali ili ne limun može zamijeniti čak 7 kupovnih sredstava za čišćenje s jednako učinkovitim djelovanjem

1.Tekućina za čišćenje  odvoda
U posudu iscijedite sok dva limuna i naribajte njihovu koricu te prelijte s 3 dcl kipuće vode. Dobivenu smjesu izlijte u odvod i pustite sa odstoji barem 15 minuta prije puštanja vode. Veliki udio kiselina koje sadrži limun odmastiti će odvod i ostaviti fin i svježi miris.

>>10 upotreba magičnog praška od 5 kuna

>>3 trika za čišćenje kupaonice u 60 sekundi

2.Sredstvo za poliranje
Limunska kiselina idealna je za uklanjanje naslaga minerala i masnoća koje se zadržavaju na priboru za jelo i posuđu. Želite li poseban sjaj polovicu limuna natrljajte solju i njime kružite po površini posuđa. Spoj limuna i soli djeluje kao abrazivno sredstvo koje svakoj površini daje jači sjaj.

3. Dezinfekcijsko sredstvo za mikrovalnu pećnicu
Ostaci mirisa svakodnevnih namirnica često nas odbijaju od ovog kućanskog aparata, no to možete lako spriječiti pomoću samo jednog limuna.
Narežite limun na tanke ploške i stavite ga u posudu te prelijte vrućom vodom i zagrijte u mikrovalnoj na najjače oko tri minute. Antibakterijska svojstva limuna i isparavanje limunske kiseline uništiti će bakterije i omekšati skorene ostatke hrane.

>>Napravite mirisni deterdžent za rublje od samo 4 sastojka

>>Napravite pjenušavo i neškodljivo otapalo kamenca

4. Otapalo kamenca
Pločice, pipe i ostale površine u kupaonici najčešći su sakupljači kamenca koje lako možete odstraniti limunom. Iscijedite sokove 6 limuna i ulijte ih u bočicu s raspršivačem te pošpricate po svemu što želite ukloniti. Ukoliko se borite s debelim slojem kamenca u smjesu dodajte 1 žlicu soli. Limunska kiselina razgradit će kamenac i rastopiti naslage od sapuna, dok će antibakterijska i antiseptička svojstva limuna dezinficirati površine.

Limun može zamijeniti čak 7 kupovnih sredstava za čišćenje s jednako učinkovitim djelovanjem

5. Abrazivno sredstvo za čišćenje štednjaka i pećnice
Prepolovite limun i po unutarnjoj jezgri pospite malo soda bikarbone,  zatim limunom oribajte radnu kuhinjsku površinu, površinu štednjaka i pećnice. Za tvrdokornije mrlje na kuhinjskim površinama možete koristiti limun pomiješan sa jabučnim octom u koji ste dodali dvije žlice sode bikarbone.

6. Dezinfekcijska smjesa za  kuhinjsku dasku
Da biste osvježili i dezinficirali kuhinjsku dasku koja je jedan od najvećih izvora bakterija u kućanstvu, iscijedite pola limuna po cijeloj površini i ostavite da se sok upije desetak minuta.. Sok će dezinficirati dasku, ukloniti masnoću i omekšati sve mrlje nakon čega je dovoljno da dasku protrljate limunom i isperete u hladnoj vodi.

7. Odstranjivač masnoća s teško dostupnih  površina
Masnoće koje se s vremenom nakupljaju na teško dostupnim mjestima u kuhinji poput površina visećih elemenata zahtjevaju posebno sredstvo točnije pastu koju lako možete napraviti od limuna i boraksa.

Boraks je prirodni element koji je nezamjenjiv u gotovo svim ekološki prihvatljivim detedžentima.

U jednu šalicu boraksa iscijedite sok dvaju limuna i dobro izmiješajte, starom četkicom za zube pastu nanesite na površine i ostavite da djeluje oko 15 minuta, nakon čega je površinu dovoljno prebrisati morkro krpom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju