Već petu godinu zaredom Ivanić-Grad je domaćin Festivala igračaka koji će se održati 19. i 20. svibnja u Sportskom parku Zelenjak, a okupit će najmanje pedesetak izlagača kojima je ove godine cilj podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom.

Festival pod sloganom "Igra nikad ne umara" na jednom mjestu okuplja sve što ima veze s igračkama i igrom. Organizatori festivala – udruge Tetragon, Tvornica smijeha i Turistička zajednica Ivanić-Grad – priredili su bogat program za djecu i odrasle, koji će kroz dva dana moći uživati u carstvu igračaka, raznim natjecanjima, kazališnim i mađioničarskim predstavama, filmskim projekcijama dječje tematike, zabavnim i edukativnim radionicama te igraonicama.

Ovogodišnje izdanje Festivala igračaka pod pokroviteljstvom Ivanić-Grada ima za cilj podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom, jer je upravo igra djeci primarni način učenja o sebi, drugima i okolini te je kao takva bitan dio odrastanja i formiranja dječje osobnosti.

Petu godinu zaredom Ivanić Grad je domaćin Festivala igračaka koji će se održati 19. i 20. svibnja u Sportskom parku Zelenjak

U tu su svrhu organizatori za subotu 19. svibnja priredili pet različitih radionica pod nazivom "Mala škola za veliku igru" na kojima će pedagozi stručno usmjeriti roditelja kako da se igraju s djecom. Prema vlastitom afinitetu roditelji i djeca moći će birati između sportske radionice, društvenih igara, graditeljske uz pomoć Brick by Brick drvenih ciglica, modelarske radionice od domaćeg "plastelina" ili "tjestelina" te ekoradionice s recikliranim materijalima. Nakon edukativnih radionica sa sobom će moći odnijeti dio materijala kako bi igru mogli nastaviti i u vlastitom domu.

Svjesni činjenice da se kroz igru najbolje uči, jedan od partnera Festivala gradska tvrtka za zbrinjavanje otpada Ivakop predstavit će svoju igračku odnosno Kreativni s(m)et – igru stvaranja kojoj je cilj osvijestiti da otpad nije smeće, već često kvalitetan materijal za igranje i stvaranje. Ivakop će i ove godine nastaviti s promocijom Burze igračaka, tj. akcijom u kojoj djeca umjesto  razmjenjuju igračke umjesto da ih odbacuju.

U prostoru Specijalne bolnice Naftalan, koja je također partner Festivala, održat će se velika izložba Lego kreacija.

Na Festivalu će biti predstavljeni i hrvatski noviteti iz svijeta igara i igranja. Radi se o novoj društvenoj igri Skull por, gusarskoj igri s kockicama u kojoj najbolji igrač preuzima kontrolu nad flotom gusarskih brodova i lukom.

Studio za arhitekturu i dizajn Armano Linta predstavit će svoje dvije igre Opip i Shum. Riječ je o taktilnoj i auditivnoj varijanti igre memory, u kojima parove pronalazimo pomoću opipa, odnosno sluha, a ne vizualno. Ljubitelji ivanićgradskog brenda didaktičkih ekoigračaka Brick by Brick moći će se okušati u gradnji novih modela tradicijskih građevina.

Kao i ranijih godina, svi zainteresirani posjetitelji mogu računati na poseban turistički vlak s povoljnom cijenom povratnih karata, jer oba dana posjetitelji festivala imaju 40 posto popusta na karte za redovne vlakove HŽ-a do Ivanić-Grada, ističu organizatori.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju