Ketogena dijeta način je prehrane koji se temelji na unosu minimalnih količina ugljikohidrata i povećanom unosu masti. Donosimo vam recept za odličan početak dana po pravilima ovog tipa prehrane


Što je ketogena dijeta? Ovo je najtraženiji zdravstveni pojam u 2017. godini prema tražilici Google. Riječ je o specifičnu načinu prehrane koji prednost daje zdravim masnoćama te ograničava unos ugljikohidrata na maksimalno 50 grama dnevno.

Zbog smanjenog unosa ugljikohidrata u jetri se razgrađuju masne kiseline te se proizvodi ketoni. Ne samo je u ovom tipu prehranu zabranjena konzumacija kruha, tjestenine i riže, već i šećera, što blagonaklono djeluje na ravnotežu hormona u organizmu, bolji ten, ali i topljenje masnog tkiva.

Donosimo vam recept za ukusnu fritatu, koja je izvrsna za početak dana.

Što je ketogena dijeta? Ovo je najtraženiji zdravstveni pojam u 2017. godini prema tražilici Google. Riječ je o specifičnom načinu prehrane koji prednost daje zdravim masnoćama, te ograničava unos ugljikohidrata na maksimalno 50 grama dnevno.

Sastojci za fritatu s povrćem za 6 do 8 osoba:
450 miješanog zelenog povrća po želji (špinat, kelj, blitva, paprike)
2 žlice maslinova ulja
150 grama sira mozzarella narezana na kocke
110 grama feta sira 
100 grama mladog luka
12 jaja
sol i papar po želji

Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 190 Celzijevih stupnjeva.

2. Premažite jednom žlicom maslinova ulja vatrostalnu posudu u kojoj ćete peći fritatu.

3. U velikoj tavi te na niskoj temperaturi zagrijte drugu žlicu maslinova ulja. Dodajte zeleno povrće i okrećite ga u tavi jednu do dvije minute dok ne povene.

4. Prebacite zeleno povrće u vatrostalnu posudu.

5. Narežite mozzarellu na kockice, fetu smrvite i narežite mladi luk. Ako pri ruci nemate mladi luk upotrijebiti možete i obični žuti luk. Sir i luk posipajte preko zelenog povrća.

6. Razbijte jaja pa ih nježno miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Prelijte smjesu od jaja preko zelenog povrća, sira i luka.

7. Posolite i popaprite po želji. Imajte na umu da je sir slan i da ne morate pretjerivati s dodavanjem tog začina.

8. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 40 do 45 minuta. Poslužite sa žlicom kiselog vrhnja. Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju