Kremasti kolači još uvijek vode na ljestvici deserata za poslijepodnevna vikend druženja uz kavu, tako da vam i ove subote donosimo recept za koji vam nisu potrebni skupi sastojci kao niti previše slobodnog vremena. Otputujte u svijet slastica uz – češki kolač


Biskvit:
5 jaja, 250 g šećera, 200 g brašna, 1 žlica vode, 2 žlice kakaa

Krema: 150 g šećera, 5 žumanjaka, 5 žlica brašna, 1/2 l mlijeka, 200 g maslaca

Pjena: 5 bjelanjaka, 250 g šećera, sok od 1/2 limuna

PRIPREMA
Biskvit:
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte šećer, vodu i još malo tucite. Zatim dodajte brašno i jedan po jedan žumanjak, na kraju umiješajte kakao.

Kod mene je to izgledalo malo drugačije, čudila sam se kako je biskvit pregust i skoro ga takvog stavila peći kad sam u zadnji čas primijetila na drugom ormariću zdjelicu sa žumanjcima.

Eto, nemojte nešto zaboraviti i nemojte predugo miksati smjesu jer će biti presuha a to vam se može dogoditi ako ovako rastreseno pripremate kolač ;).

Smjesu stavite u dosta veliki lim ili vatrostalnu posudu, otprilike 25 x 35 cm i pecite na 180°C, kod mene je trajalo nepunih 20 minuta, u originalnom receptu piše na 200°C 40-50 minuta, ne znam kakve su nekad pećnice bile, izgleda slabogrijuće... mislim da bih komad ugljena izvadila iz svoje prema toj uputi.

Kremasti kolači još uvijek vode na ljestvici deserata za poslijepodnevna vikend druženja uz kavu

Krema: Šećer, žumanjke, brašno i malo mlijeka (kao kad kuhate puding) dobro izmiješajte i ukuhajte u 1/2 litre zakuhanog mlijeka, ali nemojte baš tako postupiti jer ćete dobiti kajganu :D, nego u tu smjesu ulijevajte kipuće mlijeko u laganom mlazu.

Kad to napravite tek onda sve prelijte u zdjelu u kojoj se kuhalo mlijeko i nastavite kuhati na laganoj vatri oko 5 minuta dok ne dobijete gustu kremu.

Pustite da se ohladi. Ohlađenu kremu umiješajte u izmiksani maslac sa ili bez šećera u prahu, odluka je na vama ;)

Pjena: Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, postepeno umiješajte šećer i onda još tucite desetak minuta na pari. Kad je gotovo, umiješajte sok od limuna.

Više jednako zanimljivih recepata potražite na blogu Vlastita soba.

Volite li kremaste kolače ili one s mirisom limuna svakako provjerite i ove recepte:

>> Monte torta: Recept za koji vam ne treba pećnica

>> Ne tako grešan muffin s mirisom limuna

>> Mljac! Čokoladna torta stvorena za početnike

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju