Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Čokoladna torta sa slasnim komadićima jabuke

29-09-2011 Piše Zadovoljna
komentari

Jagode i čokolada, banane i čokolada, naranče i čokolada, borovnice i čokolada, višnje i čokolada... Baš su sve kombinacije odlične jer je čokolada spojiva sa svakim voćem, no jesen je i na redu su jabuke!

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Za jabuke:
5 jabuka srednje veličine
200 ml bijelog vina
100 ml vode
50 g smeđeg šećera

Za tijesto:
200 g brašna
2 žličice praška za pecivo
170 g maslaca
200 g čokolade
80 g speculaas keksa
4 jaja
120 g šećera
cimet

Priprema:
Jabuke ogulite, očistite i narežite na četvrtine. Kuhajte ih u mješavini vina, vode i šećera dok sva tekućina ne ispari, a one ostanu meke. Ostavite ih sa strane.

>> Okruglice od sira: Zalogaj s dodatkom mrvica, lješnjaka i marmelade

Na pari ili na jako laganoj vatri otopite čokoladu sa 100 rama maslaca te dodajte cimeta po želji. Od bjelanjaka, uz dodatak mrvice soli, napravite snijeg. Kekse usitnite valjkom. Miksajte 70 grama maslaca sa šećerom i žutanjcima dok ne dobijete svijetlu homogenu masu.

U smjesu od žutanjaka dodajte rastopljenu čokoladu, kekse te brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. Na kraju ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Kalup za torte namažite maslacem te ulijte pola smjese. Zatim posložite jabuke pa ulijte ostatak smjese. Pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Prije posluživanja kolač posipajte šećerom u prahu. Nemojte se iznenaditi, tijesto je prilično gusto. Tako treba biti!

Još odličnih i slatkih recepata potražite na blogu Vali voli torte!

Pročitaj još
Pročitaj još