Sastojci:
Punjene jabuke su zdrav, ukusan i originalan desert, kao stvoren za blagdansko vrijeme
4 jabuke (green smith ili dr.)
2 žličice bagremovog meda
5 dg sitno nasjeckanih oraha
5 dg sitno sjeckanih suhih šljiva
1 velika žlica zlatnih grožđica
Sasojci za prhko tijesto:
1 žumanjak
50 g maslaca
100 g raženog brašna
30 g smeđeg šećera
Malo limunove korice
Prstohvat soli
Priprema tijesta:
Maslac dobro izmrvite sa brašnom, dodajte šećer, žumanjak, soli i limunovu koricu, te zamijesite prhko tijesto. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku oko sat vremena.
Priprema kolača:
Odrežite gornji dio, te ih uz pomoć žličice izdubite jabuke, tako da stjenka ostane debljine 1 cm. Zatim ih kuhajte 10-ak minuta. U zdjelici pomiješajte meso jabuke, sitno sjeckane orahe, suhe šljive, grožđice, med i pola žličice cimeta. Napuni jabuke dobivenom smjesom i stavite peći 20 -ak minuta na 200 stupnjeva.
Pečene jabuke izvadite i pustite da se malo ohlade. Za to vrijeme razvaljajte prhko tijesto na debljinu oko 2 mm i nožićem narežite na trakice širine 5 mm, i dužine 10 cm.
Trakice u križ poslažite na gornji dio jabuke i sve zajedno staviti peći još 5-7 minuta dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju. Kada su jabučice pečene, izvadite ih iz pećnice pospite cimetom. Uz ove ukusni i zdravi desert možete poslužiti i sladoled od vanilije.
Pročitajte i ostale brze i slatke recepte:
>> Pijani recept za blagdanske kuglice gotove u trenu
>> Reska kraljica jeseni skrivena u kremastoj piti
>> Slatko, slađe, najslađe: Torta od banane i čokolade