Početkom sedamdesetih Giorgio Armani bio je još samo jedan propali student medicine. U Milanu je najprije uređivao izloge, a onda je napredovao do dizajnera za modnu kuću Nino Cerutti. Prekretnica u njegovoj karijeri došla je s čovjekom po imenu Sergio Galeotti, koji ga je ohrabrio u namjeri za osnivanje vlastite modne marke.

Galerija Cate Blanchett Armani, haute couture, proljeće/ljeto 2023. Armani, haute couture, proljeće/ljeto 2023. +8 Diane Kruger u haljini Armani Privea

I tako je Giorgio Armani prodao svoju Wolkswagen bubu, a od tog su novca 1975. dvojica partnera otvorila ured – Sergio je bio zadužen za financije, a Giorgio za kreativu. Danas, četrdesetak godina kasnije Giorgio Armani sinonim je za uspjeh, talijanski stil odijevanja, glamur i luksuz.

Od Piacenze do naslovnice Timea 

Rođen je 1934. u Piacenzi, malom provincijskom gradiću na rijeci Po, a da će jednoga dana stvarati prekrasnu odjeću, moglo se naslutiti još u najranijoj dobi.

S bratom je izrađivao lutke za njihove amaterske predstave. Logično, Giorgio je bio zadužen za minijaturne kostime.

Anne Hathaway na Oscarima 2009. godine Anne Hathaway na Oscarima 2009. godine (Foto: Afp)

Svjetsku slavu stekao je 1982. kada se kao drugi po redu modni dizajner u povijesti pojavio na naslovnici uglednog časopisa Time. Prije njega to je uspjelo samo Christianu Dioru.

U povijesti mode zauvijek će ostati upamćen po tome što je žene oslobodio strogoće. Početkom osamdesetih za njih je izumio ležerne jakne bez ovratnika i udobne hlače. Isto je omogućio i muškarcima, odmah po osnutku brenda.

Giorgio Armani Giorgio Armani (Foto: Profimedia)

Tvorac mode za crveni tepih 

Ne trebate biti zamijećeni po eleganciji, ona je tu da ostanete upamćeni.

--Giorgio Armani

Jedna od značajnijih muških silueta u Armaniju zasigurno je ona glumca Richarda Gerea u filmu Američki žigolo. Taj mu je angažman, zajedno s kostimografijom koju je odradio za TV seriju Poroci Miamija, otvorio vrata Hollywooda.

Giorgio je tvorac tzv. mode za crveni tepih jer se pojavio baš u vrijeme kada su glumačke zvijezde poželjele upečatljivu odjeću koja više ne izgleda poput kazališnih kostima.

Zašto bi me trebao netko oblačiti?! To mogu raditi I sama, i tko je taj Giorgio Armani, bila je reakcija Michelle Pfeiffer kada joj je početkom osamdesetih dizajner ponudio svoje usluge. Gotovo 35 godina kasnije svatko tko je poznat u Hollywoodu želi nositi njegove kreacije, a to je učinila i prije spomenuta Michelle, više od nekoliko puta.

Bilo je pitanje vremena kada će lansirati kolekciju visoke mode – Armani Prive imala je svjetsku premijeru 2005. u Parizu.

Njegova je odjeća jednostavna, izrađena od kombinacija neobičnih materijala u monokromatskim, neutralnim te najčešće hladnim tonovima. Ženama koje nose Armanija aristokratski je stil u krvi, a njegove fluidne kreacije samo naglašavaju njihovu ljepotu.

Penelope Cruz na Oscarima 2012. godine u haljini s potpisom Giorgio Armani Penelope Cruz na Oscarima 2012. godine u haljini s potpisom Giorgio Armani (Foto: Afp)

Giorgio Armani prezire današnju brzinu kojom se razvija moda, a u velikom intervjuu koji je prije nekoliko godina dao za GQ to je objasnio sljedećim riječima:
Razvijam se u vlastitom ritmu, jer žene i muškarci koje odijevam to od mene očekuju. Oni ne žele ideje koje samo funkcioniraju na pisti. I zato moda mora pronaći humaniji ritam.

Top 5 modnih savjeta Giorgija Armanija:

Danas Giorgio Armani slavi 89. rođendan. Svojim je radom promijenio tijek modne povijesti – moderno odijevanje nezamislivo je bez stilskih pravila ovoge legende modna dizajna.
U nastavku vam donosimo samo neka od njih:

1. Birajte neutralne materijale bez ukrasa. Iz modne perspektive, isplativiji su.

2. Razlika između stila i mode je u kvaliteti.

3. Cipele su najvažniji dio ženske garderobe.

4. Nemojte se pretjerano truditi kada odabirete odjeću. Ljudi s najviše stila izgledaju kao da se uopće nisu trudili.

5. Najbolje se slažu crna i tamnoplava. Odaberete li tu kombinaciju boja, možete se poigrati krojevima i teksturama.

Revija visoke mode za jesen/zimu 2023/24 modne kuće Armani Prive Revija visoke mode za jesen/zimu 2023/24 modne kuće Armani Prive (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju