Stigli su nam najavljeni minusi i s obzirom na hladnoću, ovih dana odgovarat će nam jela na žlicu. Među najpopularnijima u ovo doba godine definitivno su jela s kiselim kupusom koji se najbolje slaže s grahom. Međutim, bit će još ukusniji ako mu dodate - ječam. Isprobajte ovu varijantu klasičnog zimskog jela.

SASTOJCI:

- 50 dag kiselog kupusa (narezanog)
- 40 dag kuhanog graha (može i iz konzerve)
- 1 veći luk
- 10 dag slanine
- 8 dag suhog ječma
- sol, papar i mljevena slatka crvena paprika
- 1 list lovora
- 700 ml temeljca (povrtnog ili mesnog)
- pola žlice svinjske masti ili 3 žlice ulja

Slika nije dostupna Kremasta juha od graha koja uz nekoliko dodataka može zamijeniti kompletan ručak

Fini, krepki gulaš utoplit će kosti i zasititi organizam Fini gulaš: Ručak koji se "sam kuha" dok vi obavljate što treba po kući

PRIPREMA:

1. Ječam ostavite u hladnoj vodi nekoliko sati prije pripreme jela. Isperite ga dva-tri puta i promijenite vodu.

2. Luk i slaninu nasjeckajte na sitno. Masnoću zagrijte na srednje jakoj Vatri i ubacit u zdjelu luk. Dinstajte ga oko pet minuta, dok lijepo ne požuti. Dodajte slaninu i prepržite je. Ubacite ocijeđeni ječam i sve skupa dinstajte nekoliko minuta.

3. U zdjelu ubacite kiseli kupus, dodajte papar, dvije male žlice crvene paprike i lovorov list. Sve dobro promiješajte pa zalijte temeljcem. Kuhajte 10 minuta, a zatim ubacite grah i kuhajte još 10 tj. sve dok ječam ne bude gotov. S obzirom na to da ste ga namakali, neće mu trebati puno da se skuha. Na kraju po želji ili potrebi posolite sve. Kiselo zelje je samo po sebi dosta slano pa prilagodite količinu soli.

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju