Uređenje potkrovlja zahtjevnije je zbog toplinske izolacije, ugradnje krovnih prozora i neujednačene visine, odnosno kosine koja naizgled "krade" prostor. No , situacija kada doslovno imate krov nad glavom odlična je prilika za kreativno i praktično uređenje svakog kutka doma.

Galerija +0 Potkrovlje će se doimata veće i prozračnije ako i zidove i krovne kosine obojite u bijelo

1. Ako je potkrovlje jako visoko, otvara vam se mogućnost da uredite prostor na dvije etaže. U donjem dijelu neka budu prostori u kojima se najčešće susrećete i družite (npr. kuhinja, blagovaonica), a na gornjoj etaži može biti kućni ured, kutak za odmor, spavaonica...

2. Prostor će se doimati većim i prozračnijim ako i zidove i krovne kosine obojite u bijelo, ili u neku jako svijetlu nijansu (npr. bež ili blijedo žuto) , a stubište ostavite što otvorenijim.

3. Idealan namještaj je onaj izrađen po mjeri, od velikih ugradnih ormara do pomoćnih ormarića čije linije prate kosine u prostoru. Takav namještaj može postati gotovo nevidljiv ako je u istoj boji kao i okolni zidovi ili ga, naprotiv, možete istaknuti kontrastnom bojom u odnosu na zidove.



4. Ugradbene ormare možete pretvoriti u neobičan svjetleći zid koji “isijava“ iznutra - vrata ormara neka budu od poluprozirnog materijala, a u ormar ugradite rasvjetu.

5. Odlično rješenje je pokretni namještaj na kotačićima
, npr. niske police, stolčići, komode koje možete odgurati pod kosine i potom ih lako izvući natrag.

6. S kliznim otvaranjem vrata i kliznim pregradnim zidovima dobit ćete više slobodnog prostora, koji će se ujedno doimati “fluidnijim“.

7. U skučenim prostorima dobro je rješenje minimalistička kupaonica bez kade
, s otvorenim tušem u kojemu se voda slijeva u podne odvode.

8. Iskoristite “nepravilnosti“ poput neobičnih niša i zakutaka – u njima možete držati potrepštine i knjige, ili ih lijepo istaknuti dekoracijama.



9. U starim kućama dobit ćete poseban efekt ako zidove, ili samo dio zida, ostavite u originalnom izdanju: kamenu, opekama, “goloj“ žbuki... To može biti odlična protuteža modernom pokućstvu.

10. Za jedinstven retro ugođaj, kao glavni stilski akcent u prostoru, zadržite stare krovne grede
u izvornoj boji drva. Ako vam se to čini “preteškom“ dekoracijom, obojite grede i cijelu okolnu krovnu konstrukciju u bijelo ili u neku vrlo svijetlu nijansu. Tako ćete stvoriti puno “lakši“ ugođaj, a zadržati retro štih.

11. Zidove možete razigrati tapetama ili dekorativnim naljepnicama. Dovoljno je samo jedan zid obložiti tapetom, a ostale pustiti da “dišu“. Želite li tapetama prekriti sve zidove, pažljivo odaberite uzorak da ne biste “zagušili“ prostor. Ekstravagantan ugođaj stvorit ćete ako tapetama obložite i krovne površine. Naljepnice pak najbolje dolaze do izražaja u jednostavnom okruženju: na jednobojnim zidovima ili namještaju, ili kao ukrasi na stolariji, ogledalima...

12. Lebdeći ugođaj, a ujedno i odlične svjetlosne efekte
, postići ćete tako da u stubište ili u pod ugradite (polu)prozirne staklene ploče (naravno, one koje podnose opterećenje hodanjem).

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju