Hodanje je jedna od najjednostavnijih i najdostupnijih tjelesnih aktivnosti. Radi se o aktivnosti koja je dio našeg života od prvih koraka.

Hodanje je dio naše svakodnevnice, ali vrlo lako može postati i puno korisnije nego što nam se to čini.

Hodanje, ponovili smo već puno puta, nudi pregršt nevjerojatnih dobrobiti koje mogu imati značajan utjecaj na cjelokupno zdravlje.

Ako ste osoba pred koju je bitno postaviti izazov kako bi se pokrenula, postavite si određeni cilj i kada je u pitanju hodanje. Za početak dajte si zadatak da idućih 30 dana hodate 60 minuta dnevno.

Prema riječima stručnjaka, ovaj izazov može dovesti do velikih promjena u vašem fizičkom, ali i emocionalnom zdravlju. Osim toga, ako izdržite mjesec dana, velika je vjerojatnost da nećete odustati.

No, zadržimo se sada na prvom mjesecu. Kako biste se dodatno motivirali, u nastavku pročitajte što bi se trebalo dogoditi s vašim tijelom ako u idućih 30 dana izdvojite po sat vremena za hodanje.

1. Fizičke koristi

Svakodnevno hodanje tijekom mjesec dana može imati pozitivan učinak na vaš kardiovaskularni sustav. Dok hodamo nešto bržim tempom otkucaji srca se ubrzavaju što dovodi do poboljšane cirkulacije krvi u cijelom tijelu.

Osim što redovit srce pomaže u jačanju srca, pomaže i u snižavanju krvnog tlaka i poboljšanju razine kolesterola.

2. Kontrola tjelesne težine i sagorijevanje masti

Za one koji žele izgubiti nekoliko kilograma ili održavati zdravu težinu, 30 dana hodanja itekako može imati pozitivan utjecaj.

Sat vremena hodanja umjerenim do brzim tempom sagorjeti će značajan broj kalorija, što je učinkovit alat za regulaciju tjelesne težine. Osim toga, svakodnevno hodanje može ubrzati metabolizam i potaknuti sagorijevanje masti.

3. Poboljšana mišićna snaga i tonus mišića

Iako hodanje nije intenzivno kao treninzi snage, to ne znači da različiti mišići u našem tijelu ne rade dok hodamo. Prije svega u pogonu su mišići nogu, a njihanje rukama može angažirati mišiće gornjeg dijela tijela. Sve to skupa s vremenom može dovesti po poboljšanja snage i tonusa mišića.

4. Zdravlje kostiju i funkcija zglobova

Hodanje je aktivnost koja vrši određeni pritisak na kosti i zglobove. Međutim, radi se o aktivnosti s malom opterećenjem koja je blaga prema zglobovima, što hodanje čin savršenom aktivnošću ako imate određene probleme. Redovitim hodanjem možete poboljšati fleksibilnost zglobova i smanjiti rizik od problema povezanih sa zglobovima.

5. Mentalno/emocionalno blagostanje

Sat vremena hodanja dnevno može pozitivno utjecati na razbijanje stresa. Hodanje potiče oslobađanje endorfina koji potiče osjećaj ugode i opuštenosti. Redovite šetnje mogu pomoći i u snižavanju razina kortizola, hormona povezanog sa stresom.

6. Poboljšano raspoloženje i osjećaj sreće

Nastavno na prethodnu točku, 30-dnevni izazov hodanja može pooboljšati vaše opće raspoloženje. Osjećaj postignuća nakon što odradite šetnju može dodatno potaknuti vaše samopoštovanje i osjećaj ispunjenosti.

7. Poboljšanje kognitivnih funkcija

Hodanje ne koristi samo tijelu nego mozgu. Redovita tjelesna aktivnost poboljšava kognitivne funkcije. Dakle, ovaj 30-dnevni izazov nadilazi fizičke prednosti i nudi pozitivan učinak na vaše mentalno i emocionalno blagostanje. Svakodnevne šetnje mogu pomoći u smanjenju stresa i tjeskobe, a sve skupa dovodi do sretnijeg i ispunjenijeg života.

Jesen je idealna za aktivnosti na otvorenom Pet aktivnosti s kojima možete topiti kalorije cijelu jesen

Uspinjanje na brdo sagorijeva više kalorija nego hod po ravnom Za još brže mršavljenje: Najbolje mjesto za šetnju koja sagorijeva više kalorija

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju