Kada hladnoća napokon popusti, oprat ćemo svoje zimske jakne i spremiti ih u ormare.

Većina će ih oprati u perilici, čak i ako na etiketi jakne stoji upozorenje da je moramo nositi na kemijsko čišćenje. S nekim jaknama isplati se riskirati, ali s nekim modelima ipak ne jer ih pranjem u perilici možete uništiti.

U pitanju su bijela i bež pernata jakna. Mnogi pernate jakne bez problema peru u perilici, ali kada je u pitanju model bijele ili bež boje, može vam se dogoditi da nakon pranja iz bubnja izvadite – žutu jaknu.

Naime, ovisno o načinu obrade perja prije stavljanja u jaknu, ono može iz sebe ispuštati mast. Ponekad se perje prije punjenja jakne impregnira žućkastom masnoćom kako ne bi moglo nakupljati vlagu, pa i ta masnoća može izbiti na površinu tijekom pranja. To objašnjava velike žute mrlje koje se nakon pranja mogu pojaviti na bijeloj ili bež pernatoj jakni i koje se obično ne primijete na modelima u drugim (pogotovo jarkim) bojama.

Naravno, što je jakna kvalitetnija, vjerojatnost za izbijanje žutila je manja, ali ovaj rizik uvijek imajte na umu prije nego što ju stavite u perilicu.

Ako ćete ipak riskirati i odlučili ste svoju pernatu jaknu ipak staviti u perilicu, u nastavku pogledajte vodič za pravilno pranje i sušenje jakni od perja.

Bijela jakna punjena perjem Bijela jakna punjena perjem (Foto: Getty Images)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju