Jedna od 141 osobe ima celijakiju, bolest netolerancije na gluten, bjelančevinastu tvar koja se nalazi u pšenici, brašnu, raži, ječmu, piru i zobi, odnosno u većini proizvoda, pizzi, tjestenini, industrijskoj hrani

Istraživanja su dokazala kako je oštećenje probavnog trakta uslijed nepodnošljivosti glutena uzrok autoimunim bolestima, kao što su dijabetes tipa 1, lupus, poremećen rad štitnjače i druge. Muči li vas gluten ili se jednostavno želite zdravije hraniti predlažemo vam slijedeći dnevni jelovnik koji ne sadrži ni mrvicu glutena.

Doručak kod kuće – skuhajte zobenu kašu bez glutena
Kupite zobenu kašu bez glutena (neke vrste zobene kaše od cjelovitog zrnja mogu sadržavati tragove glutena) ili napravite obrok sa sve popularnijom kvinojom koju ćete skuhati i dodati joj jabuke i cimet. Kvinoja sadrži dvaput više vlakana od zobene kaše zbog ćete se duže osjećati sitima.

Muči li vas gluten ili se jednostavno želite zdravije hraniti predlažemo vam slijedeći dnevni jelovnik koji ne sadrži ni mrvicu glutena

Doručak za ponijeti – napravite smoothie
U blenderu pomiješajte jednu šalicu bezmasnog jogurta od vanilije i četvrtinu šalice voćnog soka i miješajte dok ne dobijete glatku kašu. Kroz rupu na poklopcu blendera dodajte jednu i pol šalicu smrznutog voća, poput borovnica, malina, ananasa ili breskva te miješajte dok ne dobijete smoothie.

Čaša ove zdrave poslastice sadrži oko 355 kalorija, 14 grama bjelančevina i šest grama vlakana, a opskrbit će vas i vitaminom C.

Ručak kod kuće – sezonska salata s proteinima
Zelenoj salati dodajte svježeg, sezonskog povrća te proteine bez prekomjerne masnoće, poput piletine, graha ili morskih plodova te finiširajte začinima bez glutena.

Ručak za ponijeti – salate
Krepke salate na bazi zrnja i bez glutena možete napraviti ujutro i ponijeti ih sa sobom na posao. Pojednostavite si tako da u nedjelju skuhate veliku količinu kvinoje ili smeđe riže te svaki dan kroz tjedan radite obroke sa svježim, sezonskim povrćem te na kraju začinite začinima koji ne sadrže gluten. Možete koristiti i druge vrlo zdrave vrste žitarica - proso, heljdu, tef ili amarant.

Popodnevna užina
Voće je uvijek izvrsna užina, a možete i sami napraviti granola pločice od zobi bez glutena ili grickati mješavinu orašastog i sušenog voća.

Večera
Na tanjuru neka prevladava povrće nadopunjeno nemasnim bjelančevinama (perad, nemasna govedina ili tofu) te mliječnim proizvodima s malo masnoća i namirnicama od cjelovitog zrnja i škrobi bez glutena.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju