Jaanne Woodward osvojila je Oscara u kategoriji najbolje glumice 1958. godine za film „Tri lica Eve“ scenarista i redatelja Nunnally Johnsona.

Galerija Joanne Woodward sama si je sašila haljinu za Oscare John Wayne uručio joj je nagradu Joanne Woodward haljinu je sparila s ogrtačem i torbicom +1 Joanne Woodward i Paul Newman

Njezin šok nije bio glumljen kada je primala nagradu na 30. dodjeli nagrada Američka akademije umjetnosti i znanosti. Uistinu je bila uvjerena da nema šanse u ovoj kategoriji.

Kao članica Akademije te je godine glasala za Deborah Kerr koja je bila nominirana u ovoj kategoriji za svoj rad na filmu "Heaven Knows, Mr. Allison" no vjerovala je da će kipić uzeti glavna glumica westerna "Okrug Raintree".

Mislila sam da će Elizabeth Taylor uzeti nagradu pa nisam željela trošiti mnogo novca na haljinu. Mislila sam da nitko neće vidjeti što nosim, iskreno je priznala američka glumica koja je većinu života bila štedljiva unatoč svjetskoj slavi i podebljem bankovnom računu.

John Wayne uručio joj je nagradu John Wayne uručio joj je nagradu (Foto: Guliver)

Kad je došla pred dvoranu Pantages u Hollywoodu 26. ožujka 1958. godine Joanne Woodward nosila je smaragdno zelenu haljinu bez naramenica s nabranom suknjom A kroja napravljenom od svilenog tafta. Haljina je razotkrila njezina ramena i leđa, te na suptilan način istaknula njezinu ženstvenu figuru.

Potrošila sam sto dolara na materijal, sama sam je dizajnirala, a šivala sam je dva tjedna, priznala je zainteresiranim novinarima.

Kad su je kasnije nazvali iz jednog muzeja i zamolili da donira haljinu za izložbu, Joanne se nije željela odvojiti od nje.

Radila sam na toj haljini dva tjedna. Bila sam gotovo jednako ponosna na tu nju kao i na svog Oscara, glumica je skromno priznala.

Joanne Woodward osvojila je nagradu Oscar 1958. godine Joanne Woodward osvojila je nagradu Oscar 1958. godine (Foto: Guliver)

Joanne Woodward haljinu je sparila s dugim bijelim rukavicama i kremastom torbicom, a preko svega je nosila svileni ogrtač. Na Oscarima se pojavila u društvu svojeg novopečenog supruga i kolege Paula Newmana koji joj je bio iznimna podrška te večeri.

Iako su i onda neki zapljeskali glumičinoj snalažljivosti, nisu svi bili sretni njezinim štedljivim potezom. Neki pojedinci stare holivudske garde bili su uvrijeđeni njezinom haljinom.

Grace Kelly u kultnoj haljini koja je postala simbol oskarovske elegancije Kostimografkinja Edith Head, najnagrađivanija žena u povijesti Oscara s osam osvojenih kipića Grace Kelly dolazi na 27. dodjelu Oscara u ožujku 1955. Haljina Edith Head koju je Grace Kelly nosila na filmskoj premijeri i Oscarima +3 Haljina Edith Head napravljena je od svilenog satena i ima pripadajući kaput



Holivudska glumica Joan Crawford javno ju je prozvala:

Joanne Woodward vraća holivudski glamur 20 godina unatrag izrađujući vlastitu odjeću.

Bio je jedini put u povijesti dodjele ove nagrade duge 95 godina da pobjednica na Oscarima nosi haljinu koju je sama sašila.

Joanne Woodward haljinu je sparila s ogrtačem i torbicom Joanne Woodward haljinu je sparila s ogrtačem i torbicom (Foto: Profimedia)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju