Danci i općenito Skandinavci već su godinama na vrhu liste najsretnijih ljudi na svijetu, ali i Japanci znaju kako voditi sretan život.

Kao što Danci imaju hygge, tako Japanci imaju ikigai, umijeće življenja čija je glavna premisa "Samo ćeš ako si aktivan poželjeti živjeti 100 godina".

Japanci
su poznati kao vrlo vrijedan, mudar i zaista poseban narod koji voli život i od kojeg možemo puno toga naučiti. Ujedno su i među najdugovječnijim ljudima, a mnogi od njih dožive i stotu - otok Okinawa mjesto je najveće populacije stogodišnjaka na svijetu.

Stanovnice Japana posljednjih 25 godina drže svjetski rekord kao žene s najdužim životnim vijekom, a u prosjeku žive 84 i pol godine. Uz to, gotovo nikada se ne udebljaju.

Kao što Danci imaju hygge, tako Japanci imaju ikigai, umijeće življenja čija je glavna premisa 'Samo ćeš ako si aktivan poželjeti živjeti 100 godina'



Upravo je na otoku Okinawi nastala filozofija življenja koju slijede mnogi stanovnici Japana, a koja je između ostalog zaslužna za njihovu sreću i dugovječnost. Kao što Danci imaju hygge, tako Japanci imaju ikigai, a ono po čemu se ova dva umijeća življenja najviše razlikuje je to što se hygge temelji na udobnosti i kućnoj atmosferi, a ikigai na aktivnosti.

Japanci smatraju da samo aktivan čovjek može doživjeti lijepu duboku starost, a to se odnosi i na fizičku i na mentalnu aktivnost. Dakle, najvažnije je i tijelo i mozak održavati u formi.

Ikigai se definira kao točka ispreplitanja, odnosno spajanja četiri primarna elementa:

1. Što volim? (vaša strast)
2. U čemu sam dobra/dobar? (vaš poziv)
3. Za što mogu biti plaćen(a) sada – ili nešto što bi moglo postati moj budući posao? (vaša profesija)
4. Što svijet treba? (vaša misija)

Japanci tvrde da kada pronađete odgovore na ova četiri pitanja, pronaći ćete i svoj ikigai. U knjizi "Ikigai The Japanese Secret to a Long and Happy Life" autori Hector Garcia i Francesc Miralles daju deset savjeta koji vam mogu pomoći da pronađete vlastiti ikigai:

1. Budite aktivni te ostanite aktivni i u mirovini.
2. Ostavite hitnost iza sebe i prihvatite laganiji ritam života.
3. Jedite dok niste 80 posto siti.
4. Okružite se dobrim prijateljima.
5. Održavajte formu kroz svakodnevnu, laganu tjelovježbu.
6. Smiješite se i uvažavajte ljude oko sebe.
7. Spojite se (ponovno) s prirodom.
8. Zahvalite na svemu što vam uljepša dan i zbog čega se osjećate živima.
9. Živite u trenutku.
10. Slijedite svoj ikigai.

Još jedan savjet koji će vam mudri Japanci dati jest da ostanete znatiželjni. Uvijek održavajte interes za nove stvari i nova iskustva i to će vam također pomoći da živite sretno, zdravo i dugo.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju