U Hrvatskoj od celijakije ili kronične gastroenterološke bolesti intolerancije na gluten boluje 90.000 ljudi. No pretpostavlja se da je broj puno veći od toga, jer nekima nije još postavljena dijagnoza. S obzirom da bolesnici ne smiju jesti pšenicu, raž i zob od čega se radi većina industrijska kruha, donosimo vam ukusnu alternativu Katarine Komarice


Sastojci za bezglutensku pogaču Katarine Komarice:

230 grama miješanog brašna od riže i kukuruza
2 dcl jogurta bez laktoze
1 dcl maslinovog ulja
1 prašak za pecivo
sjemenke lana, suncokreta, sezama i crnog kima
1 jaje
sol po želji

Gluten se nalazi u proizvodima od pšenice, ječma i raži, a ima i neke skrivene izvore poput ljepila za poštanske marke ili ruža za usne.

Priprema:
1. Od brašna, jogurta, praška za pecivo, soli i jajeta napravite tijesto koji izgledom podsjeća na nešto deblju pizzu. Pustite ga da malo odstoji.

2. Posudu namastite maslinovim uljem pa u nju prebacite tijesto. Preko vrha posipajte sjemenke lana, sezama, suncokreta i crnog kima.

3. Pogaču stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva oko 15 minuta. Poslužite toplu. Dobar tek!

Najčešći simptomi intolerancije na gluten: napuhanost, bolovi u trbušnoj šupljini, umor, iscrpljenost, neuromuskulatorni poremećaj, pa čak i psihički poremećaji. Kod djece su oni najvidljiviji, a manifestiraju se i kroz povraćanje te rijetku stolicu, gubitak na težini, te slabost

Gdje se sve skriva gluten?
Gluten je sastavni dio čak 70 posto svih industrijskih proizvedenih namirnica, a može se skrivati i u hrani koja ne sadrži gluten, ali je kontaminirana tijekom proizvodnje druge hrane u istoj tvornici. Glutena ima i u nekim lijekovima, ljepilu na markama, ili čak ružu za usne.

U prilogu Zdravlja na kvadrat pogledajte kako se radi bezglutenska pogača, ali i zašto neki pojedinci ne mogu probaviti ovu bjelančevinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju