Zdrav i otporan organizam najbolja su prevencija protiv gripe i prehlade. No, budući da je tijekom zimskih mjeseci sezona tih tipičnih virusnih bolesti koje nemilosrdno haraju, donosimo vam savjete za brzo i efikasno liječenje

Hladnoća Hladnoća (Foto: Getty Images) 1. Razlikujte gripu i prehladu
Iako prehlada i gripa mogu imati ​​slične simptome, bolesti su sasvim različite. Ako imate simptome poput groznice, zimice, grlobolje, curenje iz nosa i kašalj, možda imate sezonsku gripu, virusnu respiratornu bolest.

Simptomi prehlade uključuju curenje iz nosa i kašalj, ali su obično blaži i ne traju dugo kao gripa. Ako niste sigurni o čemu je riječ, otiđite kod liječnika koji vam može pomoći s planom liječenja.

2. Pokušajte neke dodatke prehrani
Vitamin C je na glasu kao zaštitnik našeg tijela od bolesti i to s dobrim razlogom. Uzimanje najmanje jednog grama dnevno može smanjiti prehladu za 24 do 36 sati.

U borbi protiv prehlade učinkovit je lijek na prirodnoj bazi, odnosno kombinacija meda i đumbira

Ako mislite da imate simptome prehlade, također možete probati ehinaceu koja slovi za izuzetno djelotvornu biljku. Prema nekim istraživanjima može smanjiti težinu prehlade i skratiti je za 10 do 30 posto.

Ako imate simptome gripe, bazga će biti koristan dodatak. Uzimanje četiri žlice dnevno ekstrakta bobica bazge za tri dana mogu smanjiti simptome gripe za 56 posto. Bobice bazge nikada ne konzumirajte sirove jer mogu izazvati otrovanje. Druga opcija za borbu protiv gripe je i čaj od cvjetova bazge.

3. Pijte puno vode
Hidratacija može pomoći u prevenciji bolesti. Obilna hidratacija jača imunitet organizma, a ako ste dehidrirani, više je vjerojatno da ćete biti bolesni. Ako ne volite piti vodu, pokušajte s biljnim čajem.

4. Ispirajte grlo slanom vodom
Ispiranje grla toplom slanom vodom ublažava upalu grla, ali i oslobađa dio sluzi koja je nakupljena na membrani koja uzrokuje nadražaje. Pokušajte pola žličice soli otopiti u čaši tople vode i ispirite grlo nekoliko puta dnevno.

5. Hranite se zdravo
Možda nije revolucionaran savjet, ali pokušajte što više zdrave hrane uključiti u vašu prehranu kada se osjećate da ćete se razboliti.

I preskočite unos kofeina i alkohola, koji imaju dehidracijski učinak. Iako su sve zdrave namirnice dobre, određene ipak mogu pomoći imunološkom sustavu u borbu protiv bolesti. Češnjak, komorač i limun poznati su po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima.

Ispiranje grla toplom slanom vodom ublažava upalu grla. Pokušajte pola žličice soli otopiti u čaši tople vode. Ispirite grlo nekoliko puta dnevno

6. Uzmite med & đumbir
U borbi protiv prehlade učinkovit je lijek na prirodnoj bazi, odnosno kombinacija meda i đumbira. Đumbir je najbolje naribati i umiješati ga u med radi lakše konzumacije zbog svoga oštrog i ljutog okusa. Med sadrži vitamine, minerale ostale hranjive tvari koje jačaju imunitet.

7. Odmarajte koliko možete
Na kraju dana, odmaranje je jedan od najvažnijih načina kako možete brže ozdraviti. Ako ste na poslu ili vani kada osjetite da ćete se razboliti, dobra ideja je da odete kući i pokušate se naspavati što je više moguće. Kad ste budni, pokušajte se opustiti u kadi ili sklupčati se pod dekicu uz film.

8. Perite ruke
Osnovna higijena odlična je prevencija protiv virusa. Kako bismo spriječili širenje zaraznih bolesti nemojte preskakati pranje ruku. Obavezno ih operite sapunom i nemojte ih zaboraviti osušiti, jer se virusi i bakterije lakše prenose vlažnim rukama. Uz to, izbjegavajte velik broj ljudi u zatvorenim prostorijama i rukovanje s većim brojem ljudi.

9.Inhalirajte se
Dobar stari recept protiv prehlade je inhaliranje. Začepljen nos, kihanje, kašalj i otežano disanje može se učinkovito riješiti uz pomoć inhaliranja, odnosno pare koja potiče znojenje, iskašljavanje i izbacivanje sekreta iz nosa.

10. Jedite pileću juhu
Pileća juha može ublažiti simptome prehlade. Obiluje cinkom, fosforom i kalcijem koji su važni za zdravlje kostiju te brojnim mineralima koji poboljšavaju imunološki sustav. Uz to, proteini iz piletine dati će tijelu neophodnu energiju.

Pročitajte i 6 vrsta hrane i pića koje pogoršavaju prehladu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju