Oni koji imaju problema s lijenim crijevima znaju koliko frustrirajući mogu biti pokušaji da se probave dovede u normalu. Ako ste probali već sve pomagače iz 'tradicionalnih' i biljnih ljekarni čija je djelotvornost bila tek trenutna i slaba, predlažemo vam pripravak djelotvoran i kod težih slučajeva zatvora

Pripravci lista sene imaju izrazito jako laksativno djelovanje i primjenjuju se kod dugotrajnih zatvora koji se ne mogu regulirati prehranom. Početak djelovanja je nakon 8-12 sati.
Osim što se mogu koristi kao čaj, listovi sene odlično djeluju i ako postanu dio slatkog zalogaja, odnosno pekmeza ili džema.

Pripravak od džema sa senom:
750 grama bilo kojeg pekmeza ili džema
50 grama listića sene

1. Sameljite listiće sene ( npr. u mlincu za kavu) te ih pomiješajte s pekmezom.

Osim što se mogu koristi kao čaj, listovi sene odlično djeluju i ako postanu dio slatkog zalogaja i tako pomažući protiv zatvora

2. Prije spavanja pojedite jednu zličicu 'seninog' pekmeza i popijte čašu mlake vode.


Napomena: Možete upotrijebiti i manju količinu pekmeza, ali tada smanjite i količinu sene u zadanom omjeru.

Senu ili bilo koji drugi pripravak koji je sadrži ne smijete koristiti duže od dva tjedna u komadu, kako se crijeva ne bi u potpunosti navikla na ovaj vrlo efikasni poticaj probave.

Ukoliko imate učestalih problema sa zatvorom u prehranu svakako unesite što više biljnih vlakana sadržanih u povrću, voću poput smokvi i suhih šljiva te cjelovite žitarice.

Dovoljno tekućine u obliku vode i biljnih čajeva je obavezno, kao i dovoljno kretanja koje je veliki saveznik u borbi protiv opstipacije.

Kada ne smijete upotrebljavati čaj od lista sene?
Čaj od lista sene ne smiju uzimati trudnice, dojilje i djeca. Osobe koje boluju od različitih upala organa probavnog trakta također trebaju izbjegavati lišće sene.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju