Božić samo što nije došao i sa sobom donio srca puna radosti i topline, predivne trenutke u krugu naših najmilijih i bogatu trpezu od koje nam već rastu zazubice.

Pripadate li i vi skupini ljudi koja svakog Božića pripremi puno više hrane nego što možete pojesti?

Višak hrane nešto je manji problem kod vlasnika kućnih ljubimaca. Najdraže njuškice dobro znaju što se sve sprema u našim kuhinjama pa i njihov apetit neprestano raste, baš poput našeg.

Mirisi svečanog pečenja, kolača i toplih napitaka brzo će potaknuti sva njihova osjetila pa će nas ljubimci češće tražiti svoju poslasticu.

Masna hrana strogo je zabranjena 

Ipak, blagdanska hrana može biti opasna za ljubimce, a posebno pse pa je nekad bolje odoljeti tom slatkom trenutku kad psiću pružite zalogaj ispod stola, kako ne bismo ugrozili njegovo zdravlje.

Za pse je opasno sve što je masno. Masna hrana može uzrokovati upalu želuca i crijeva koja može biti izrazito opasna.

Kako bismo razlučili koju blagdansku hranu možemo, a koju nikako ne smijemo dati ljubimcima, potražili smo stručni savjet doktorice Vanje Kusić iz veterinarske ambulante Blue Dot u Zagrebu.

Blagdansko vrijeme donosi potencijalnu opasnost za kućne ljubimca, a ona leži u hrani koju pripremamo za Božić. Masna hrana je najopasnija za zdravlje pasa, a treba biti oprezan kako u njihove njuškice ne bi zalutala pokoja sitna pileća kost.

Za pse je opasno sve što je masno. Masna hrana može uzrokovati upalu želuca i crijeva koja može biti izrazito opasna kod pasa. Treba obratiti pažnju da pas slučajno ne bi pojeo umake, posebno umak od rajčice kojega često poslužujemo uz pečenja. Ako umak pirjate na puno luka – ni pod razno njime ne biste trebali nahraniti psa, objasnila je dr. Kusić.

Treba pripaziti i na slatko i orašaste plodove koju su također opasni za ljubimce. Može se dogoditi da pas probavi masno ili slatko, ali također se može dogoditi da nastanu kompilacije.

Ako pas pojede umjetno sladilo, treba se odmah javiti veterinaru jer može doći do zatajenja jetre, napominje doktorica Kusić.

Opasnost leži i u borovim iglicama

Vanja Kusić pažnju je usmjerila i na božićne dekoracije, kablove te borove iglice koje također predstavljaju opasnost za naše ljubimce.

Uplašen pas Sedam savjeta uz koje će vašem ljubimcu petarde i vatromet biti manja trauma

Idealan ljubimac: Osam razloga zbog kojih je dobro imati psa Pas i mačka Zašto je dobro imati psa? - 1 Zašto je dobro imati psa? - 2 +8 Zašto je dobro imati psa? - 3

Treba biti posebno oprezan s borovim iglicama. Imala sam situaciju kad sam morala vaditi pun želudac borovih iglica. Tu su i alkoholna pića te topli masni napitci, poput vruće čokolade. Iako su tekući specijaliteti odbojni psima, moguće je da dođu u doticaj s njima – onda se također treba javiti veterinaru, objasnila je dr. Kusić.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju