Advent je vrijeme pripreme za Božić. Ljubav, zajedništvo i toplina glavne su karakteristike tog predblagdanskog doba, a njegov je simbol adventski vijenac, koji nas svake godine razveseli kao da smo ga prvi put pripremili.

Svaka adventska svijeća, a time i svaki tjedan adventa, u sebi krije određenu simboliku te navodi na to što bismo trebali osvijestiti u sebi tih dana. Neovisno o tome jesmo li kršćani ili ne, advent pruža dobru priliku da pobliže upoznamo sami sebe.

Ove nedjelje na redu je posljednja adventska svijeća, koja u prvi plan stavlja jednu od najvećih životnih radosti, a to je ljubav.

Smatra se kako je taj običaj započeo njemački luteranski pastor Johann Hinrich Wichern, koji je tome pridodao i određene boje, pa su prve tri svijeće bile ljubičaste, a posljednja crvena.
Paljenje prve svijeće simbolizira nadu i vjeru, paljenje druge mir, treće radost, a paljenje posljednje svijeće simbol je ljubavi koju nam donosi anđeo.

Ove nedjelje na redu je posljednja adventska svijeća, koja u prvi plan stavlja jednu od najvećih životnih radosti, a to je ljubav. Ova nas svijeća uči da svoju ljubav nesebično dijelimo s ljudima oko sebe i tako svijet činimo ljepšim mjestom.

Često se kaže da je ljubav ta koja pokreće svijet. I potpuno se slažemo s time, neovisno o tome radi li se o partnerskoj, roditeljskoj, bratskoj ili prijateljskoj ljubavi.

Vijenac je simbol adventa - 11 Posebna tradicija: Znate li zašto je vijenac simbol adventa?

Ono što je posebno čarobno u prosincu jest to što smo spremniji nego ikada dijeliti ljubav s drugima, čak i s onima koje ne poznajemo, ali osjećamo da im je ljubav potrebna. To se naročito vidi u sklopu mnogih humanitarnih akcija kojima obiluje adventsko razdoblje iako bi tako trebalo biti tijekom čitave godine.

Ljubav se najbolje manifestira kroz dobra djela koja za vrijeme blagdana imaju posebno značenje. Pomozite susjedu, više pažnje posvetite našim starima, svojoj djeci dajte do znanja koliko ste ponosni na njih i potrudite se da svaki dan nekome stavite osmijeh na lice.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju