Predugo stajanje, ozljede, preveliki fizički napor, višak kilograma, preveliki unos soli, lijekovi – sve to može uzrokovati natečenost nogu, bolnu pojavu koja se s vrućim danima može još više pogoršati. No uz pomoć idućih deset jednostavnih i jeftinih kućnih pripravaka možete ublažiti ove tegobe te opet osjećati lakoću u nogama i koraku.

 

1. Kupka s kuhinjskom soli

Pola šalice kuhinjske soli naspite u lavor tople vode. Namačite noge u otopini 10 do 15 minuta. Osjetit ćete trenutno olakšanje. U kupki sa soli noge možete namakati svaku večer prije spavanja.

2. Toplo-hladna kupka

Jedan lavor napunite vrućom (ali ne prevrućom) vodom, a drugi lavor hladnom (ali ne prehladnom) vodom. Noge prvo namačite u vrućoj vodi 10 do 15 minuta, a zatim ih stavite u hladnu vodu. Nakon par trenutaka vratite ih opet u vruću vodu i držite u njoj pet minuta. Ova kupka poboljšat će cirkulaciju u nogama.

3. Kupka s esencijalnim uljima

Esencijalna ulja eukaliptusa, peperminta i limuna dodajte lavoru vode i namačite noge oko 15 minuta. Osim što će smanjiti otečenost, esencijalna ulja djelovat će opuštajuće na cijeli organizam.

4. Jabučni ocat

Nanesite na stopala i gležnjeve malo jabučnog octa i osjetit ćete trenutno olakšanje. Jabučni ocat upit će i odstraniti višak tekućine skupljene u bolnim nogama te tako smanjiti natečenost, ukočenost i bol.

5. Čaj od peršina

Napravite čaj od sušenih listova peršina i svaki dan popijte dvije do tri šalice. Peršin će kao prirodni diuretik pomoći tijelu da izbaci višak tekućine.

6. Čaj od maslačka

Maslačak dodajte kipućoj vodi te ostavite da kratko odstoji. Svaki dan popijte šalicu-dvije čaja i pijte ga sve dok ne primijetite da vam noge više ne natiču. Maslačak također upija vodu te je bogat antioksidantima blagotvornima za čitav organizam.

Slika nije dostupna Potez koji u nekoliko minuta uklanja bol od nošenja visokih potpetica

7. Svježi krastavac

Kriške svježeg krastavca stavite na stopala te ih prekrijte laganim povezom. Krastavac će umiriti umorne i bolne noge.

8. Oblozi s kupusom

Nekoliko listova svježeg kupusa izlupajte batom za meso kako bi pustili sok. Zatim ih lagano umotajte u krpu te stavite u zamrzivač na pola sata kako bi se dobro rashladili. Listovima obložite problematična mjesta, čvrsto ih omotajte tkaninom te pustite da djeluju sat vremena. Kupus ima protuupalno djelovanje te će umiriti natečenost nogu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju