Slavna britanska književnica J. K. Rowling danas slavi rođendan, baš kao i najpoznatiji lik kojeg je stvorila. Naravno, u pitanju je nezaboravni čarobnjak Harry Potter. Rowling je rođena 31. srpnja 1965. godine u Glouchestershireu, a Harryju je dala isti dan i mjesec rođenja.

Kada je 30. lipnja 1997. godine izašao roman "Harry Potter i Kamen mudraca", prvi iz serijala od sedam romana, nitko nije mogao ni pretpostaviti kakvu će popularnost doživjeti.

Do 2020. godine prodano je više od 500 milijuna primjeraka romana koji su prevedeni na više od 80 svjetskih jezika, a posljednja četiri nastavka rušila su rekorde najbrže prodavane knjige u povijesti.

Na temelju knjiga nastala je i filmska franšiza od osam nastavaka koja se započela snimati u rujnu 2000. godine u engleskom studiju Leavesden.

Slika nije dostupna Vodite nas tamo! Trgovina u koju želi zaviriti svaki obožavatelj Harryja Pottera

Slika nije dostupna "Leteća metla": Kafić u kojem će uživati zaljubljenici u svijet Harryja Pottera

Snimanje je završeno 10 godina kasnije, u prosincu 2010. i produkcija posljednjeg filma trajala je do ljeta 2011. godine. Sa 7,7 milijardi dolara zarade diljem svijeta, to je treća najuspješnija filmska franšiza svih vremena.

Iako smo kroz knjige i filmove imali prilike upoznati čitav niz sjajnih likova, za njihovu popularnost najzaslužniji je Harry, dječak velika srca koji se odjednom nađe u čarobnjačkom svijetu i uz pomoć svojih prijatelja pokušava spasiti svijet od terora Lorda Voldemorta.

Koliko dobro zapravo poznajete Harryja Pottera provjerite u kvizu koji smo pripremili za vas.

Quiz Maker - powered by Riddle

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju